Česká armáda hledá specialisty na nové letouny F-35

Česká armáda začíná shánět odborníky pro své nové letouny F-35. Pro každý letoun bude potřeba 15-25 specialistů, mimo jiné i z oblasti IT, bezpečnosti a datové analýzy. Univerzita obrany v Brně otevře nový obor pro výcvik pilotů a specialistů. První letouny F-35 by měly dorazit do ČR v roce 2031.


Česká armáda začíná vyhledávat kvalifikovaný personál pro obsluhu jejích nově zakoupených letounů F-35. I přesto, že tyto technologicky pokročilé letouny mají být do výzbroje zařazeny až v první polovině příští dekády, očekává se, že výcvik pilotů, techniků a dalších specialistů bude náročný a dlouhodobý proces.

Podle Jana Ďuchy, vedoucího pracovní skupiny F-35, bude potřeba k dispozici mít pro každý letoun 15 až 25 specialistů, včetně pilota. Tato skupina bude skládat se nejen z techniků a mechaniků, ale také expertů na informační systémy, bezpečnost, datové analytiky a členů zpravodajské služby.

Část současného personálu bude pro tuto novou úlohu přeškolena, ale armáda počítá i s potřebou dalšího náboru. K zamíření k vzdušným silám je připraven například Daniel Mahdal, který studuje již třetí rok leteckou techniku a motory na Univerzitě obrany v Brně.

V letošním září plánuje Univerzita obrany otevřít nový bakalářský obor, kde budou na přání armády připravováni piloti i specialisti na řízení letového provozu. Toto přijetí je určeno nejen pro kandidáty pro F-35, ale i pro další nové vrtulníky a drony. „Možná to souvisí i s tím, že armáda připravuje nové akvizice, které jsou velmi technologicky zajímavé,“ uvedla rektorka univerzity Zuzana Kročová.

První z letounů F-35 by měly přistát na základně v Čáslavi v roce 2031. V příštích pěti letech se výcvik nového personálu začne v Spojených státech. „Česká armáda řeší tuto problematiku, personální potřeby tohoto projektu, právě včas,“ ujistil Jan Ďucha.

Podle armádních plánů je cílem pro letošní rok získat celkem 2200 lidí. Tento cíl se však nepodařilo naplnit v loňském roce, kdy byla armáda v náboru úspěšná pouze z 85 procent. Potřebu doplňování personálu registrují také pozemní síly, které čeká rovněž přezbrojení, například novými tanky.

Armáda se také znovu vrací do některých kasáren a objektů, které měla dříve k dispozici. Jeden takový příklad je letiště v Líních, kde bude vybudováno logistické centrum a základna aktivních záloh. Dolní areál u Jihlavy, který armáda opustila před dvaceti lety, má být v budoucnu využíván jako zázemí pro jednotky teritoriálních sil nebo spojeneckých vojáků.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Měníme Olomouc

Hlavní zprávy