Kam míří Evropská unie? Do debaty o budoucnosti EU se mohou zapojit i Češi

0

evropská unie, ministerstvo pro místní rozvoj, směr


Na neděli 9. května připadá mezinárodní Den Evropy, který symbolicky oslavuje jednotu a mír na starém kontinentu.

Datum přichází jen několik dní poté, co Česko oslavilo jiné zásadní výročí – 1. května uplynulo sedmnáct let od doby, kdy Česká republika vstoupila do „evropského klubu“. Nejen při této příležitosti se Češi mohou zapojit do diskuze spojené s konferencí o budoucnosti Evropské unie, kde mají možnost vyjádřit svou vizi, kam by se evropská sedmadvacítka měla ubírat.

„Den Evropy připomíná 9. květen 1950, kdy někdejší francouzský ministr zahraničních věcí Robert Schuman poprvé navrhl myšlenku nové formy mírové politické spolupráce mezi evropskými zeměmi. Ta měla vyloučit případný válečný konflikt mezi zeměmi našeho kontinentu. Schumanův návrh byl začátkem společenství, ze kterého se vyvinula dnešní Evropská unie. Do tohoto spolku jsme vstoupili i my 1. května 2004. Nejen Češi teď mají šanci podělit se o své nápady na budoucnost společenství, diskutovat o nápadech druhých, případně se zúčastnit některé z online či prezenčních akcí,“ vysvětluje Daniela Grabmüllerová, náměstkyně pro řízení Sekce koordinace evropských fondů a mezinárodních vztahů na MMR. „Akci společně pořádají Evropský parlament, Rada a Evropská komise, které se zavázaly, že budou Evropanům naslouchat. V rámci svých příslušných pravomocí se budou  doporučeními občanů zabývat – nápady občanů tedy nepřijdou nazmar,“ dodává Grabmüllerová.

O své nápady se zájemci mohou podělit na webu akce, kde najdou i další relevantní informace. Závěry z konference a pokyny týkající se budoucnosti Evropy se očekávají nejpozději na jaře 2022.

Tomu, kam by se evropské společenství mohlo ubírat v budoucnu, se bude věnovat i nový díl debatního cyklu Café Evropa. Akce se bude vysílat živě online 10. května od 17:30; přímý přenos bude možné sledovat na facebookové stránce Café Evropa. Do diskuze se diváci budou moci zapojit přímo během debaty pomocí komentářů pod videem. Hosty debaty budou například teolog, religionista a sociolog Tomáš Halík nebo slovenská ex-premiérka a socioložka Iveta Radičová.



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář