Lidé v karanténě budou moci k volbám, vláda schválila návrh Ministerstva vnitra

0

volby, karanténa, covid, koronavirus


Včera, 14. června 2021, vláda schválila návrh ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD), který umožní v říjnových volbách do Poslanecké sněmovny hlasovat i lidem v karanténě či izolaci kvůli nemoci covid-19.

Způsoby zůstávají stejné jako při krajských volbách v loňském roce, tedy hlasování drive-in, v uzavřeném pobytovém zařízení nebo do zvláštní přenosné volební schránky. Návrh zákona již v předstihu projednal ministr vnitra se zástupci všech politických stran zastoupených v Poslanecké sněmovně. 

V nadcházejících volbách do Poslanecké sněmovny budou moci opět hlasovat občané s nařízenou karanténou či izolací kvůli nemoci covid-19. Vyplývá to z návrhu Ministerstva vnitra, který vláda schválila na dnešním jednání. Návrh zákona vychází z úpravy přijaté pro krajské a senátní volby v roce 2020, i letos budou moci voliči hlasovat u volebního stanoviště (tzv. drive-in), v uzavřeném pobytovém zařízení sociálních služeb nebo do zvláštní přenosné volební schránky.

„Přestože je epidemická situace každým dnem lepší a věřím, že do října uděláme za koronavirem definitivní tečku, může se stát, že bude ještě tou dobou určitá skupina voličů v karanténě. Tímto zákonem umožníme, že i oni budou moci hlasovat,“ uvedl ministr vnitra Jan Hamáček s tím, že zákon obsahuje i mechanismus, který by v případě příznivé epidemické situace umožnil zvláštních způsobů hlasování nevyužít a tím ušetřit veřejné prostředky

Základním principem zvláštních způsobů hlasování zůstává, že volič s nařízenou karanténou nebo izolací nepřichází do kontaktu s běžnou okrskovou volební komisí. Do omezeného kontaktu přijde pouze s komisí speciální, která je vybavena ochrannými pomůckami. Rovněž hlasovací lístky odevzdané těmito voliči sčítá speciální komise na krajském úřadu. Kombinace tří způsobů hlasování pak zaručuje, že ve volbách budou moci hlasovat i ti voliči, kterým bude karanténa nebo izolace nařízena ještě ve čtvrtek volebního týdne.

Poznámka redakce: 

Užitečné odkazy na PDF ke stažení



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář