ZPRÁVY Ekonomika Olomouc

Konec dvouleté rekonstrukce Záhorské ulice v Týnu nad Bečvou

Rekonstrukce Záhorské ulice v Týnu nad Bečvou, trvající dva roky kvůli komplikacím se stavbou kanalizace a vodovodu, se konečně blíží ke konci. Silnice byla dosud plná výtluků a nerovná, což místním působilo jen nepříjemnosti.

0

Před 2 týdny Jiřina Suchorová

Olomoucký kraj snížil dluh, investice rostou

Olomoucký kraj díky dobrému hospodaření snížil dluh a zvýšil přebytek, což umožní nové investice. Peníze poputují například na opravu bazénu v České Vsi a rekonstrukci kulturáků. Hejtman Suchánek oznámil, že dluh snížili za čtyři roky ze 3,26 na 1,77 miliardy a investice vzrostly o 42 %.

0

Před 3 týdny Lenka Hubingerová

Intenzivní opravy ve Velké Bystřici: cesta u hřbitova uzavřena, nová cyklostezka bez omezení

Ve Velké Bystřici probíhají intenzivní stavební práce s dokončením do konce září, včetně rekonstrukce cesty u hřbitova, což způsobí měsíční uzávěru. Současně se buduje nová cyklostezka, která nezasahuje do provozu.

0

Před 3 týdny Jiří Padevěd

Motorkáři na oblíbené silnici způsobují nehody, obce protestují proti hluku

Kvalitní silnice přes sedlo z Koutů nad Desnou do Bělé pod Pradědem je mezi motorkáři oblíbená, ale způsobuje problémy. Expert Martin Landsfeld uvedl, že technický stav je dobrý, což láká k zábavě, ale také k nehodám.

0

Před 3 týdny Rebeka Schmidt

Modrá fólie chrání Hranický zámek: Rekonstrukce potrvá do září

Dvorana Hranického zámku je pokryta modrou fólií kvůli rekonstrukci, jež zahrnuje výměnu skleněných panelů střechy. I během prací bude městský úřad fungovat. Fólie zajišťuje bezpečnost a omezí prach. Práce budou trvat do konce září. Více informací na Zprávách Českého rozhlasu Olomouc.

0

Před 3 týdny Adam Wágner

Podnikání v Česku zažívá v roce 2024 mimořádný růst

Meziroční nárůst nových společností činí 4 %. Na každých 10 zaniklých firem připadá 25 nových. Roste i počet živnostníků, za první tři měsíce roku jich přibylo 23 000. Firmám se daří, klesá počet bankrotů. Nejvíce nových firem vzniká v sektoru výroby a rozvodu elektřiny. Spotřebitelský optimismus roste.

0

Před měsícem Jiří Padevěd

Spor o trasu vysokorychlostní tratě Moravská brána - tunel versus ekodukt

V článku je popsán spor mezi místními obyvateli Přerovska a Správou železnic o trasu vysokorychlostní trati VRT Moravská brána. Místní upřednostňují tunel, aby zachovali přírodu a Čekyňský kopec, zatímco Správa železnic navrhuje ekodukt. Diskutuje se o možných úpravách projektu za účasti veřejnosti a ekonomického posouzení tipů.

0

Před měsícem Lenka Hubingerová

ČNB odhalila zlatou minci s motivem Olomouce

Česká národní banka (ČNB) představila novou zlatou pamětní minci s motivem Olomouce, jejímž autorem je akademický sochař Zbyněk Fojtů. Mince je součástí cyklu "Městské památkové rezervace" a zobrazují významné architektonické památky města. Vyrobilo ji patnáct tisíc kusů ze zlata o ryzosti 999,9.

0

Před měsícem Lenka Hubingerová

Olomoucko ochromeno silničními opravami a uzavírkami

Na Olomoucku probíhají rozsáhlé silniční opravy a uzavírky, které zasahují do provozu v Olomouci, Přerově a Hranicích. Na dálnici D35 jsou omezení kvůli pracím směrem na Litovel a Loštice. V Mohelnici, Prostějově a dalších městech se řeší výměna asfaltu. Práce se plánují do poloviny června.

0

Před měsícem Lenka Hubingerová

Soudní stávka paralyzovala Olomouc a Přerov

Stávka soudních pracovníků paralyzovala Olomouc a Přerov, požadují vyšší mzdy. Podatelny a infocentra jsou uzavřeny, přijímána jsou jen elektronická podání. Připojily se stovky zaměstnanců, vedení soudů je podporuje. Byla zrušena většina jednání, což znamená více práce pro stávkující.

0

Před měsícem Rebeka Schmidt

Olomouc koupila Namiro za 398 milionů

Město Olomouc koupilo za 398 milionů korun budovu Namiro, aby vyřešilo nedostatek kancelářských prostor a ušetřilo na nájmu. Nákup byl zčásti financován úvěrem. Radnice plánuje investovat dalších 70 milionů do nutných úprav.

0

Před měsícem Lenka Hubingerová

Nová mobilní aplikace usnadní turistům cestování po Česku

Zakladatelé a autoři aplikace, společně s Asociací turistických informačních center ČR (A.T.I.C. ČR), zahajují spolupráci na projektu on-line informačního turistického centra (OITC) – mobilní aplikace, která usnadní turistům přístup k informacím o zajímavostech, událostech a službách v ČR.

0

Před 2 měsíci Rebeka Schmidt

Nájmy v Olomouci letí vzhůru, dosáhly 15 tisíc

Nájemné za standardní byt 2+kk v Olomouci vzrostlo meziročně o 15 % a pohybuje se mezi 13 až 15 tisíci korun kvůli nedostatečné výstavbě nájemních bytů. V Jeseníku se nájem zvýšil na 8 tisíc, zatímco v Prostějově zůstalo stabilní kolem 11 až 12 tisíc.

0

Před 2 měsíci Lenka Hubingerová

Zvýšení daně z nemovitosti v Česku až pětinásobek!

V roce 2023 se v Česku zvýšila daň z nemovitosti o průměrně 80 %. Někde však nárůst dosahuje až pětinásobku. Finanční správa zaslala nové výměry začátkem dubna. Zvýšení daně se týká všech majitelů nemovitostí a může zahrnovat místní koeficienty.

0

Před 2 měsíci Adam Wágner
Řemesko je OK