Město Olomouc začalo se stavbou další části Jantarové cyklostezky

Už v červnu se cyklisté projedou po nové části cyklostezky podél Bystřičky


Město začalo se stavbou další části Jantarové cyklostezky. Cyklisty povede podél řeky Bystřice z olomoucké městské části Hodolany do Bystrovan. Stroje i pracovníci stavební firmy už jsou na místě. Nová část cyklostezky vyřeší i nebezpečné přejíždění frekventované Hodolanské ulice v místě vyústění ulice U Ambulatoria.

Stavba téměř tři čtvrtě kilometru dlouhé části cyklostezky právě v ulici U Ambulatoria začíná a pokračovat bude pod tramvajový most ulice Hodolanské. Nový úsek povede cyklisty po levém břehu řeky Bystřice až k lávce, kde se na křižovatce ulic Lermontovova a Bystrovanská napojí na hotovou část Jantarové cyklostezky vedoucí do Bystrovan.

„Nový úsek o délce 710 metrů pokryje asfalt, doplní ji veřejné osvětlení, dopravní značení a mobiliář,“ popsal investiční náměstek primátora Martin Major. „Stavba ale hlavně definitivně vyřeší nebezpečné přejíždění cyklistů přes frekventovanou Hodolanskou ulici, protože je nově bezpečně převede pod mostem mimo tuto rušnou komunikaci. Po letech se tím obnoví historická komunikace, která zde v tomto úseku vždy existovala, ale v osmdesátých letech minulého století ji přerušila stavba tramvajového mostu, který zamezil průchodu pěších a průjezdu cyklistů pod ním,“ objasnil investiční náměstek.

Přípravě stavby nového úseku Jantarové cyklostezky předcházely v předloňském a i loňském roce nutné předložky inženýrských sítí a řádně povolené kácení dřevin v trase. Na její výstavbu směřují necelé 3 miliony z vlastních zdrojů města. „Zbytek pokryjí dotace ze Státního fondu dopravní infrastruktury ve výši 6,3 milionu a Olomouckého kraje ve výši 1,4 milionu korun,“ uvedl náměstek primátora Matouš Pelikán.

Dobudování cyklostezky nadregionálního významu je pro Olomouc klíčové. „Jantarová stezka, která je podle krajské cyklostrategie označena číslem 5, nese jméno pověstné obchodní cesty sloužící k transportu jantaru. Protíná celou Evropu od severu, konkrétně od polského Gdaňsku až k chorvatské Pule na jihu, a je součástí celoevropské sítě cyklotras Eurovelo,“ připomněl městský cyklokoordinátor Stanislav Losert. „Dalším aspektem návaznosti je pak plánované propojení Olomouce s Lipníkem na Bečvou, tedy dálkových cyklotras Moravské stezky a Cyklostezky Bečva,“ doplnil.

Důležitost vybudování chybějícího úseku cyklostezky na území města, který jako poslední doplní trasu Jantarové stezky, podtrhují i údaje ze sčítače cyklistů v místě. Ten eviduje, že tudy projede o víkendech v průměru 1 248 cyklistů, v pracovní dny dokonce 1 431 cyklistů. Jantarová stezka má z tohoto pohledu i velký význam pro její využití při cestě lidí do práce. V dosahu budované cyklostezky je totiž v 6 průmyslových zónách cca 125 firem a zaměstnavatelů s minimálně 4 243 zaměstnanci.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
12.03.2021 21:18



0 +
 
Měníme Olomouc

Hlavní zprávy