Na Nove scéně byli vyhlášeni laureáti Státních cen a Cen Ministerstva kultury pro rok 2021

Ministr kultury Lubomír Zaorálek předal 24. října v Národním divadle Státní ceny za literaturu a překladatelské dílo a Ceny Ministerstva kultury v dalších uměleckých oblastech.


Ceny se udílejí vždy u příležitosti státního svátku 28. října. Letošní porota jmenovaná ministrem kultury ocenila celkem osm mimořádných osobností české kulturní scény.

„Gratuluji všem letošním laureátům ve  všech uměleckých oborech. Patří jim velký dík a přání, aby jejich  práce co nejdéle dělala radost nám i dalším generacím, aby jim zůstávala srozumitelná a blízká,“ řekl ministr kultury Lubomír Zaorálek.

Státní ceny jsou udělovány za literaturu a za překladatelské dílo, Ceny Ministerstva kultury pak za přínos v oblasti divadla, hudby, výtvarného umění a architektury a za přínos v oblasti kinematografie a audiovize.

  • Státní cena za literaturu byla udělena Miloslavu Topinkovi za výjimečné dílo básnické a esejistické.

  • Státní cena za překladatelské dílo byla udělena Aleně Morávkové za celoživotní dílo.

  • Cena Ministerstva kultury za přínos v oblasti divadla byla udělena Haně Burešové za moderní přístup k dramatickému textu, za vnitřně soudržné rozvíjení vlastního režijního stylu a za úspěšné umělecké vedení ansámblového divadla, ve kterém se svým týmem dokázala oslovit generačně různorodé publikum.

  • Cena Ministerstva kultury za přínos v oblasti hudby byla udělena Čestmíru Huňátovi za celoživotní organizátorskou a osvětovou činnost, kterou zásadním způsobem přispěl a přispívá k rozvoji širokého spektra nekomerční hudby, a které se věnoval již v dobách nesvobody, a to navzdory tehdejší perzekuci.

  • Cena Ministerstva kultury za přínos v oblasti výtvarného umění byla udělena Adéle Matasové za celoživotní uměleckou a pedagogickou činnost, především pak za vliv na etablování intermediálních přístupů na české umělecké scéně.

  • Cena Ministerstva kultury za přínos v oblasti architektury byla udělena Benjaminu Fragnerovi za iniciování a dlouhodobé vedení výzkumu průmyslového dědictví i odbornou popularizaci jeho výstupů.

  • Cena Ministerstva kultury za přínos v oblasti kinematografie a audiovize byla udělena Zdeňku Svěrákovi.

  • Cena Ministerstva kultury za přínos v oblasti kinematografie a audiovize in memoriam byla udělena Ester Krumbachové.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Měníme Olomouc

Hlavní zprávy