Nová římská rozhledna na střední Moravě

Na lokalitě Na kopci bude postavena unikátní rozhledna inspirovaná římskou architekturou, s výhledy na Olomouc, Hostýnské vrchy a další turistické body. Očekává se otevření pro veřejnost na podzim.


Na lokalitě zvané Na kopci se očekává stavba nové rozhledny o výšce 15 metrů. Jedná se o unikátní projekt inspirovaný římskou architekturou, který kombinuje kamennou strukturu s krytou procházkou v jedenáctimetrové výšce. Stejně jako starobylé časy římské historie, budou poskytnuty výhledy na klíčové turistické body, jako jsou Olomouc, Hostýnské vrchy, poutní místo Hostýn, Švédské šance a Oderské vrchy.

'Na základě archeologických nálezů víme, že naše oblast byla kdysi domovem Římanů. Rozhodli jsme se tedy vytvořit rozhlednu, která by odrážela římskou strážní věž,' řekl starosta Tužina Jiří Čežnáček. Projektant rozšířil svou koncepci na základě dostupných historických dokumentů.

Nová rozhledna je očekávána k otevření pro veřejnost již v průběhu letošního podzimu. Tato rozhledna se stane dvacátou svého druhu v regionu, kde je v současné době otevřeno devatenáct vyhlídek, které jsou spravovány Klubem přátel rozhleden. 'Většinou se jedná o architektonicky zajímavé objekty, které nabízejí úplně jinou perspektivu na krajinu. To je jejich kouzlo,' uvádí Djamila Bekhedda, šéfka Sdružení cestovního ruchu Střední Morava.

Ačkoli je oblast bohatá na vyhlídky, dvě z nich jsou v současnosti uzavřeny kvůli nevyhovujícímu stavu, který by mohl ohrozit bezpečnost turistů. Jedná se o rozhledny na kopci Předina u Vranovice-Kelčice a rozhlednu Kosíř v Prostějovském kraji.

Bezpečnost rozhleden je důležitou otázkou, na kterou se kladou velké nároky. V porovnání s ostatními regiony, Olomoucký kraj se chlubí relativně dobrými podmínkami. Jaroslav Fůbera, správce Klubu přátel rozhleden, potvrzuje, že 'rozhledny ve Střední Moravě jsou obecně ve velmi dobrém stavu.'

Město se nyní těší na otevření nové rozhledny a očekává se, že bude lákat turisty ze širokého okolí. Tento nový architektonický skvost oživí oblast s hlubokou historií a bude sloužit jako permanentní připomínka římské minulosti regionu.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Měníme Olomouc

Hlavní zprávy