Odpadový Oskar 2023: V Moravskoslezském kraji najdeme rekordmany mezi obcemi

V roce 2022 našel pořadatel soutěže spolek Arnika v Moravskoslezském kraji sedm měst nad 5000 obyvatel s produkcí SKO pod 150 kg/ob a dokonce 15 obcí od 1001 do 5000 obyvatel s produkcí SKO pod 120 kg/ob.


Na území obce s rozšířenou působností (ORP) Jablunkov je vůbec nejnižší produkce směsného odpadu ze všech ORP v ČR (v roce 2021 zde obce v průměru vyprodukovaly 131,5 kg/ob).

„Environmentální smýšlení by mělo být základní ambicí každého jednotlivce. Pokud budeme společně přistupovat zodpovědně k celkové spotřebě, snažit se předcházet vzniku odpadu, odpad třídit a odevzdávat na místa k tomu určená, přispějeme každý malým dílem ke zlepšování životního prostředí. Bez kvalitně fungujícího odpadového hospodářství by ovšem veškerá snaha vycházela vniveč. Proto je mi velkým potěšením dnes ocenit obce, v jejichž vedení jsou lidé, kteří mají ambice posouvat odpadové hospodářství k jeho udržitelnosti a současně nepřímo i obyvatele, kteří v nich žijí a díky nimž, bylo možné dosáhnout takto skvělých výsledků. Moravskoslezský kraj považuje předcházení vzniku odpadů a správné nakládání s nimi za jednu ze svých priorit v oblasti životního prostředí a dlouhodobě podporuje snahu obcí o zlepšení nakládání s odpady a snižování produkce směsného komunálního odpadu. Za tímto účelem vynakládá každoročně ze svého rozpočtu částku přesahující 4 mil. Kč“ uvedla radní Moravskoslezského kraje pro oblast životního prostředí Zdenka Němečková Crkvenjaš.

Za pochvalnou zmínku stojí v Moravskoslezském kraji celá řada měst a obcí. Například Fulnek má dlouhodobě nejnižší produkci SKO ze všech sídel nad 5000 obyvatel v ČR. Jeden z důvodu, proč tomu tak je, že finančně motivuje domácnosti produkci SKO snižovat (PAYT).

Obec Písečná má zaveden motivační systém MESOH. Domácnosti, které se do systému zapojí, jsou slevou na poplatku motivováni jak k předcházení vzniku odpadu, tak ke třídění. Výše slevy má vazbu jak na objem vytříděných odpadů, tak na objem vyprodukovaného směsného odpadu. Obec chválíme i za to, jak na svém webu přehledně zveřejňuje informace o odpadovém hospodářství - https://www.obecpisecna.cz/obecni-urad/odpady/.

Města Fulnek a Příbor byli oceněny již dříve jako příklady dobré praxe. Bližší informace o jejich odpadovém hospodářství lze nalézt na webu https://arnika.org/odpady/nase-temata/pro-obce/priklady-dobre-praxe. Na tomto odkazu naleznete informace i k dalším obcím (Bocanovice, Bukovec, Bystřice, Písečná atd.).

"Aktuální pravidla pro nakládání s odpady kladou na místní samosprávy vysoké nároky. Do roku 2025 musí dosáhnout 60% úrovně třídění komunálního odpadu. Pravděpodobně není možné dosáhnout tohoto cíle bez snížení množství směsného odpadu. Proto je pozitivní, že v Moravskoslezském kraji existuje mnoho měst a obcí, které už produkci směsného odpadu úspěšně omezily. Je to sázka na budoucnost." říká Milan Havel, odborník na odpadovou problematiku a koordinátor soutěže Odpadový Oskar z Arniky.

Hodnoceny data o produkci odpadu za rok 2022.

Obce s nejnižší produkcí směsného odpadu – Moravskoslezský kraj

(Pořadí obcí je stanoveno na základě absolutní hodnoty prokázané produkce směsného komunálního odpadu, přičemž bude vzata v úvahu i velikost obce (obce do 1000 obyvatel, obce od 1001 do 5000 obyvatel, obce nad 5001 obyvatel.)

obce do 1000 obyvatel

1. Bocanovice – 488 obyvatel – 53,4 kg/ob

2. Heřmanice u Oder – 365 obyvatel – 70,6 kg/ob

3. Vělopolí - 306 obyvatel - 81,3 kg/ob

obce od 1001 do 5000 obyvatel

1. Písečná - 1047 obyvatel - 75,4 kg/ob

2. Bukovec – 1367 obyvatel – 76,1 kg/ob

3. Březová – 1386 obyvatel – 78,2 kg/ob

obce nad 5000 obyvatel

1. Fulnek – 5484 obyvatel – 97,4 kg/ob

2. Bystřice – 5261 obyvatel – 110,9 kg/ob

3. Příbor – 8297 obyvatel – 131,1 kg/ob

Tabulka: Vývoj produkce směsného odpadu (kg/ob) v jednotlivých ORP kraje z obcí a od ostatních původců 

Zdroj: TZ Arnika.org

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Měníme Olomouc

Hlavní zprávy