Schengenbusy, terénní vozy, drony i termokamery. Policie má dostatek nové techniky k ochraně státní hranice

380,5 milionu korun. Přesně tolik investovalo Ministerstvo vnitra (MV) od roku 2015 do nové techniky cizinecké policie k ochraně našich státních hranic.


Šlo o reakci na první migrační vlnu. Česko má nyní dostatek techniky k ochraně hranice pro případ krizové situace. 

Schengenbusy vybavené vnitřní mobilní laboratoří, která dokáže odhalit padělané cestovní doklady přímo na místě, Heart Beat detektory schopné najít nelegální migranty i v neotevřeném nákladním voze, terénní eskortní vozidla, termokamery, drony nebo mobilní kufry na kontrolu dokladů. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) a ředitel Ředitelství služby cizinecké policie plk. Milan Majer dnes, 17. září 2021, představili novou policejní techniku k ochraně české státní hranice.

Celkem cizinecká policie získala nově k dispozici skoro stovku vozidel a tisíce kusů další techniky a nového vybavení za 380,5 mil. Kč. Cizinecká policie tak dnes má moderní techniku v dostatečném množství, aby v případě migrační krize či krize na hranicích mohla důsledně ochránit státní hranici České republiky.

„V roce 2015 jsme neměli skoro žádnou moderní techniku a naše připravenost byla menší. Teď je naše vybavenost a připravenost nesrovnatelná. Cíl je jasný, situace z první migrační krize se nesmí opakovat,“ uvedl ministr vnitra.

Také současná situace je podle něj jiná než před šesti lety a EU je dnes ve shodě, že je třeba důrazně bránit hranice. Pryč jsou i snahy o relokace a povinné kvóty.

„Nikoho nestrašíme, sledujeme vývoj na migračních trasách a signály o nové masivní vlně zatím nejsou. Jsme však připraveni,“ dodal Jan Hamáček.

Šéf cizinecké policie plk. Milan Majer zmínil, že techniku policie používá každý den v blízkosti hranic i ve vnitrozemí.

„Nová technika je nejmodernější svého druhu. Od roku 2015 jsme i s její pomocí uskutečnili osm cvičení na státní hranici. Bezpečnostní situaci máme pod kontrolou,“ doplnil.

Typové plány a další pomoc

Připravenost Česka na krizovou situaci na hranicích netkví jen v nové technice. MV pravidelně aktualizuje typové plány pro případ masivní migrační vlny, takže stát dokáže prakticky okamžitě zavést kontroly na hranicích. Zavedení kontrol policie také pravidelně cvičí, další cvičení se uskuteční koncem září na jižní Moravě. Kontroly si navíc Česko vyzkoušelo v praxi i během koronavirové pandemie.

MV nezapomíná ani na ochranu vnějších hranic EU, od roku 2015 ze svých programů dalo na pomoc v zahraničí 1,1 mld. Kč. Peníze pomáhají v problémových regionech, ale také balkánským státům bojovat na hranicích proti pašeráckým skupinám. Součástí pomoci je i vysílání policistů, kteří pomáhají chránit vnější hranici. Celkem šlo od roku 2015 o 2054 policistů. Další policisty posíláme v rámci Frontexu.

Výrazná je naše pomoc nejen na Blízkém východě, ale i v regionu západního Balkánu, kam MV od roku 2015 poslalo pomoc za 310 mil. Kč, 100 mil. Kč z toho přímo Severní Makedonii, např. na nákup vozidel a techniky.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Měníme Olomouc

Hlavní zprávy