10 tipů na výlety v Olomouci a po jejím blízkém okolí

Olomouc, nádherné město v srdci střední Moravy, rozhodně stojí za návštěvu nejen domácích turistů, ale také návštěvníků ze zahraničí. Jde o jedno z nejkrásnějších českých měst - Sloup nejsvětější trojice na Horním náměstí patří dokonce mezi památky zapsané na seznamu UNESCO.


Olomouc toho ale může nabídnout mnohem více, milovníkům historie, přírody i rodinám s malými dětmi. Pokud zvažujete výlet do Olomouce, přinášíme několik tipů na výlety v Olomouci a také po jejím nejbližším okolí.

1.Procházka po historickém centru Olomouce

Olomouc je poměrně malé město, i přes to se pyšní opravdu nádhernými památkami. Většina z nich se nachází jen kousek od sebe, a tak si největší historické skvosty města můžete prohlédnout během krátké procházky centrem města.

Tip: Vydejte se do Olomouce v období Vánoc. Na náměstí se každý rok konají krásné vánoční trhy s bohatým doprovodným programem.


Většina památek se nachází v těsné blízkosti dvou velkých náměstí - na Horním a Dolním náměstí. Prohlédnout si zde můžete již zmiňovaný Sloup nejsvětější trojice nebo nově opravenou olomouckou budovu radnice s orlojem, který se však v mnohém liší od toho pražského. Dále zde naleznete budovu Moravského divadla v Olomouci.

Nedaleko se nachází i další památky například Kostel sv. Mořice, Olomoucký hrad s dominantní Svatováclavskou katedrálou, Jezuitský konvikt, Arcibiskupský palác, Vila Primavesi, Kostel sv. Michala, Kostel sv. Panny Marie Sněžné a další.

Tip: Výlet na Olomoucku se rozhodně vyplatí na více dní. Nalezněte si proto vhodné ubytování na Střední Moravě a v okolí Olomouce.


Vydat se také můžete po stopách olomouckých kašen. V centru narazíte na kašnu na každém kroku. Za vidění stojí hlavně 8 barokních kašen rozesetých právě po historickém centru Olomouce. Všechny jsou sice barokní, každá však originální. Mezi kašny, které stojí za návštěvu, jistě patří:

  • Neptunova kašna
  • Herkulova kašna
  • Jupiterova kašna
  • Kašna Tritónů
  • Caesarova kašna
  • Merkurova kašna
  • Delfínova kašna
  • Saturnova kašna

a další

Tip: Po procházce historickým centrem si můžete odpočinout v jedné z olomouckých kaváren či restaurací. Po centru jich je rozeseto opravdu mnoho.

2.Výlet na Svatý kopeček: do zoo i do baziliky

Až budete v Olomouci, minout byste neměli ani Svatý kopeček. Dnes jde o městskou čtvrť Olomouce, kam se pohodlně dostanete i městskou hromadnou dopravou. Navštívit zde můžete baziliku Navštívení Panny Marie i olomouckou zoologickou zahradu.

Bazilika Navštívení Panny Marie

Bazilika Navštívení Panny Marie bývá pro mnohé synonymem Svatého kopečku. Jedná se o nádherné poutní místo, které vyrazí dech snad opravdu každému. Díky jejímu strategickému umístění je vidět už z velké dálky a dohlíží tak na dění celého města.

Bazilika je navíc celoročně otevřena veřejnosti, a to v čase 8:30-18:00 a to úplně zdarma. Je však třeba chovat se uvnitř tiše a nenarušovat průběh bohoslužeb.

ZOO Olomouc

Vyrážíte do Olomouce s dětmi? Pokud ještě nejsou ve věku, kdy ocení dechberoucí architekturu města, vyrazte s nimi do místní zoologické zahrady. Zde naleznete přes 400 druhů zvířat.

Dětské prolézačky a hřiště jsou zde na každém kroku. Děti si mohou také vyzkoušet geologickou stezku nebo lanáček, volnočasový areál v zoo, který dětem nabízí spoustu zábavy. Svézt se zde můžete také safari vláčkem nebo vystoupat až na vrchol vyhlídkové věže.

3.Muzeum Korunní pevnůstka

V Olomouci naleznete celou řadu úžasných muzeí. My bychom rádi vyzvedli Korunní pevnůstku, kde naleznete Pevnost poznání, první centrum popularizace vědy na střední Moravě. Expozice zde realizuje Univerzita Palackého a zábavu si zde užijí všechny věkové kategorie.

Kromě 4 stálých interaktivních expozic zde můžete navštívit planetárium, dílny s pokusy a filmový sál.

Inspirace: Moravu už ste preskúmali krížom krážom a hľadáte ďalšie miesta, ktoré stoja za návštevu? Víte kam jít v Česku na výlet s dětmi?

4.Poděbrady: olomoucké přírodní koupaliště

Poděbrady nedaleko Olomouce jsou nejen přírodním koupalištěm, ale také místem pro váš odpočinek. Kromě koupání se zde můžete věnovat vodním radovánkám, jízdě na paddleboardu, vyblbnout se na přírodním hřišti, zajít do místní sauny nebo uspořádat piknik uprostřed přírody.

Z Olomouce se sem můžete dostat hned několika způsoby - autem, autobusem nebo na kole či inline bruslích. Z Olomouce podél Mlýnského potoka až ke koupališti vede totiž in-line okruh Hejčínské louky.

5.Botanická zahrada a Rozárium Olomouc

Máte rádi přírodu? Pak určitě oceníte místní botanickou zahradu v Bezručových sadech. Součástí botanické zahrady je také Rozárium, které čítá přes 600 druhů růží a v letních měsících tak člověk neví, kam s očima dřív.

Tip: Načasujte návštěvu Olomouce tak, abyste neminuli akce na Výstavišti Flora!

6.Lanové centrum PROUD Olomouc

Milovníci lezení si mohou výlet do Olomouce zpestřit návštěvou lanového centra. Čeká zde na vás spousty překážek a zábavu si zde opět užijí i ti nejmenší - kromě lanových prolézaček je zde pro ně připraveno také hřiště nebo trampolína.

7.Dům přírody Litovelského Pomoraví v Horce nad Moravou

V obci Horka nad Moravou, asi 7 km od Olomouce, se nachází jedinečná přírodní expozice, která zaujme děti i dospělé. V průběhu celého roku si zde můžete vyzkoušet pátrací hru nebo jiné atrakce.

Taky u tohoto Domu začíná hned několik turistických tras - můžete odtud vyrazit například na vápencový vrch Třešín nebo směrem do Mladečských jeskyní.

8.Hrad Šternberk

Asi 15 km od Olomouce se nachází hrad Šternberk, jehož historie sahá až do 13. století. Milovníci hradů a zámků by ho tak určitě neměli minout. Kdo má rád prohlídky, může vybírat ze tří prohlídkových okruhů.

V okolí se nachází i další hrady a zámky, například:

  • Hrad Bouzov
  • Zámek Čechy pod Kosířem
  • Zámek Tovačov
  • Hrad Sovinec
  • Zámek Chropyně

a další

9.Zábavní areál Hrubá voda

Toužíte spíše po zábavě a adrenalinovém zážitku? Vyrazte do zábavního areálu Hrubá voda. Ten se nachází v Hlubočkách, asi 15 km od Olomouce. V areálu naleznete:

  • bobovou dráhu
  • dětské hřiště
  • vodní hřiště
  • hřiště v korunách stromů
  • disk golf
  • minigolf
  • lukostřelbu

a další zábavné aktivity

Tip pro dobrodružné povahy: Víte co je to hamaka a jak se s ní vydat kempovat?

10.Hanácké skanzen v Příkazích

Poslední tip na výlet, který vám přinášíme, je návštěva Hanáckého skanzenu v Příkazích. Jde o soubor staveb lidové architektury. S průvodcem se můžete podívat do Kameničkova gruntu a jeho kuchyně, světnice, dílničky.

K vidění je zde také školní třída, stodoly nebo zemědělská technika. Během roku jsou zde k vidění také různé výstavy, divadelní představení, koncerty a další kulturní akce. Načasujte svůj výlet sem správně, ať si zde můžete užít třeba řemeslný regionální jarmark

Autor textu: Alena Mrvíková
Foto:
unsplash.com/photos/72u8RNwZ794
unsplash.com/photos/TogLSxuccKc
unsplash.com/photos/Sg_OwwU2Z9o
unsplash.com/photos/cRtZluwGleI
pexels.com/photo/male-climber-ascending-on-artificial-wall-during-training-5383798/

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 12.10.2022 06:34



13 +
 
Měníme Olomouc

Hlavní zprávy