20. výročí známého MTB závodu Cape Epi

Jihoafrické dobrodružství zaujalo Čechy, i když prvotní náročné podmínky s vedrem a prachem způsobily šok. Po aklimatizaci si ale cestovatelé užili nezapomenutelných zážitků v podobě krásné krajiny, exotických zvířat a jedinečných kulturních zážitků.


Úvodní etapa 20. výročí známého MTB závodu Cape Epic v Jihoafrické republice představila jak svou krásu, tak výzvy, s nimiž se museli vypořádat závodníci. S tratí dlouhou 26 kilometrů se mezi nimi potýkal i olympijský vítěz Jaroslav Kulhavý společně s Filipem Adelem, když dojeli na 21. místě. Kulhavý zdůraznil, že v tuto chvíli jsou důležitější časové odstupy než samotné umístění, věříc v možnost dohnat ztrátu v následujících dnech.

Český tým Superior se na trať vydal ve 12:46 lokálního času, přičemž tempo udával zkušenější Kulhavý. I přes náročné podmínky, včetně prašné trati, která Kulhavému na chvíli znemožnila držet závodní tempo, se oba závodníci nevzdali. Kulhavý i přes počáteční potíže na konci závodu vypadal lépe než jeho kolega, ačkoliv oba bojovali s obtížemi spojenými s prašností trati.

První etapa představovala pouze krátký úvod do závodu, který bude v následujících dnech zahrnovat etapy delší než 60 kilometrů. Extrémní teploty a prašná trať byly pro závodníky velkou výzvou, ale oba členové týmu se vyhnuli jakýmkoliv technickým problémům a udrželi se v závodě.

Kulhavý a Adel mají v plánu útočit na vítězství v některých etapách a dostat se mezi elitní desítku v celkovém pořadí. Výsledek prologu považují za solidní základ pro další závodění, přičemž doufají, že jim budou následující etapy více vyhovovat díky jejich vytrvalostním schopnostem.

Z českých dvojic dosáhli nejlepšího výsledku Martin Stošek a Petr Vakoč, kteří obsadili patnácté místo mezi elitními týmy. Nováčci v závodě, Lubomír Petruš a Karel Hník, se umístili na 23. pozici. Prolog dominovali slavný Švýcar Nino Schurter společně s Dánem Sebastianem Finim.

Další etapa Cape Epic se nese v duchu 88 kilometrů a 2450 výškových metrů, kde Kulhavý s týmem doufá v posun v celkovém pořadí.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Měníme Olomouc

Hlavní zprávy