Bezbariérově přístupných nádraží na síti Správy železnic přibývá

Správa železnic pokračuje v zajišťování bezbariérové přístupnosti vlakových stanic a zastávek.


Jen v letošním roce realizuje či již dokončila stavební akce na téměř třech desítkách nádraží po celé republice, která budou nově přístupná i osobám se sníženou schopností pohybu. Dalšími projekty v této oblasti budou spuštění interaktivní mapy bezbariérové přístupnosti a nákup nových zdvihacích plošin pro vybraná nádraží.

V průběhu letošního roku získali bezbariérový přístup na nástupiště a do výpravní budovy cestující ve stanicích Křižanov a Lhotka nad Bečvou. Osoby se zdravotním postižením se bez omezení dostanou také na nová nástupiště ve zmodernizovaných stanicích Praha-Vršovice, Řetenice a Pačejov, stejně tak i na nově otevřených zastávkách Praha-Eden a Jeníkov-Oldřichov. Po rekonstrukcích a opravách jsou navíc přístupné pro všechny výpravní budovy v Horažďovicích, Hustopečích u Brna a Strakonicích, na rychlíkové zastávce Litoměřice město to platí i pro přilehlé nástupiště pro vlaky ve směru na Ústí nad Labem.

Zcela bezbariérová budou po dokončení prací také nádraží v Praze-Zahradním Městě, Duchcově, Chotějovicích a Želénkách. Lidé používající vozík a další osoby s omezenou schopností pohybu se od září dostanou pohodlně na zrenovovaná nástupiště v Babicích u Šternberka, Mladějovicích, Újezdu u Uničova, Uničově zastávce a Šluknově. Tento výčet doplní ještě přesunutá zastávka Praha-Velká Chuchle.

V rámci probíhajících investičních akcí Správy železnic budou bezbariérově přístupné také stanice Praha-Horní Počernice, Praha-Radotín a Roztoky u Prahy. V pražských Vysočanech se do konce roku zpřístupní bez omezení nástupiště číslo 1. Nezbytné stavební úpravy budov a nástupišť budou součástí dalších rekonstrukcí, které Správa železnic hodlá zahájit do konce letošního roku v Bystřici pod Hostýnem, Vsetíně a Kladně.    

Na svých webových stránkách plánuje Správa železnic v nejbližších měsících rozšířit interaktivní mapu o aplikaci s aktuálními informacemi o bezbariérové přístupnosti a poskytované pomoci na jednotlivých nádražích.

Dalším připravovaným příspěvkem ke zlepšení služeb v této oblasti bude pořízení nových zdvihacích plošin pro cestující na vozíku. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Měníme Olomouc

Hlavní zprávy