Černého kašle v kraji výrazně přibývá

V posledních měsících došlo k nárůstu případů černého kašle (pertusis) v Olomouckém kraji, zejména v oblasti Olomoucka. Odborníci upozorňují na důležitost očkování a opatrnosti během podzimu a zimy nejen u dětí, ale i dospělých, jejichž imunita po vakcinaci klesá.


V uplynulých měsících zaznamenali epidemiologové zvýšený výskyt černého kašle (pertusis) na území Olomouckého kraje. Nejpostiženější oblastí je především Olomoucko. Situace vyžaduje pozornost nejen rodičů malých dětí, ale i dospělých osob, jejichž imunita po vakcinaci během let klesá. Odborníci také zdůrazňují význam očkování a opatrnosti v období podzimu a zimy.

Podle epidemiologů se černý kašel na území kraje začal šířit ve větší míře od srpna loňského roku, a nyní přibývá na síle. 'V rámci kraje evidujeme v lednu celkem patnáct případů onemocnění. Nejvíce jich je na Olomoucku, a to jedenáct, dva jsou z Prostějovska a po jednom z Přerovska a Šumperska,' uvedla mluvčí krajské hygienické stanice (KHS) Markéta Koutná.

Za celý loňský rok bylo zaznamenáno 140 případů černého kašle, což region řadí k nejpostiženějším na Moravě. 'V předešlých čtyřech letech jsme v kraji evidovali celkem 172 případů dávivého kašle, nejvíce opět v okrese Olomouc. Nejvyšší výskyt za uvedené období byl v roce 2020, kdy bylo 94 případů,' dodala Koutná pro srovnání.

Nemoc se podle hygieniků šíří především v lokálních ohniscích, častěji u neočkovaných dětí. Ty se poté stávají zdrojem infekce pro své okolí. Rizikem u dospělých je nedostatečná imunita po vakcinaci, která s přibývajícím věkem klesá.

Z dat KHS je patrné, že největší počet nemocných je ve věkové skupině 35 až 44 let, následují lidé kolem pětadvaceti a poté dospělí mezi 45 a 54 lety. Nejrizikovější je ovšem nemoc pro novorozence a malé děti, které proti ní ještě nejsou očkovány, či nemají očkování dokončené. Podle Státního zdravotního ústavu byl loni nejmladšímu dítěti s černým kašlem pouhý měsíc.

Černý kašel je způsoben bakteriemi Bordetella pertussis a Bordetella parapertussis. Vyvolané onemocnění se proto označují jako pertuse a parapertuse. Za rok 2023 evidují hygienici v kraji 139 případů, z nichž 65 se jednalo o pertusi a 74 o parapertusi.

'Nejdůležitější prevencí je očkování, které u většiny osob zabraňuje závažnému průběhu a komplikacím. Rodiče by proto měli dodržovat očkovací kalendář svých dětí. Očkování doporučuji i maminkám během těhotenství, aby ochránily své dítě během prvních měsíců života, kdy je nejohroženější,' upozorňuje praktická lékařka pro děti a dorost z Olomouce Michaela Burdová.

Na pozoru by se však podle lékařky měli mít i dospělí. Přeočkování je doporučeno hlavně seniorům a oslabeným jedincům. 'I když byli dnešní dospělí v dětském věku očkováni, postupem času dochází k vyvanutí imunity a vakcinace už nemusí být po letech účinná,' varuje Burdová.

Příznaky černého kašle zpočátku připomínají běžné nachlazení, provázené rýmou, kýcháním a lehkým kašlem. Typický dusivý kašel přichází až později. Onemocnění se léčí antibiotiky.

Nejvíce případů černého kašle bylo v České republice po druhé světové válce zaznamenáno v roce 1956, kdy lékaři evidovali 49 144 případů. Po zahájení očkování v roce 1958 výrazně klesla úmrtnost a nemocnost u dětí. Avšak po roce 1993 hygienici opět zaznamenávají jeho nárůst.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Měníme Olomouc

Hlavní zprávy