Česko znovu pomáhá v boji proti koronaviru. Lotyšsku pošle plicní ventilátory i dýchací masky

Vláda 5. listopadu 2021 schválila návrh Ministerstva vnitra a daruje Lotyšsku desítky plicních ventilátorů s příslušenstvím, o které Lotyšsko požádalo v souvislosti s výskytem koronaviru na svém území.


Žádost Lotyšska o poskytnutí neinvazivních plicních ventilátorů a pacientských monitorů s příslušenstvím projednal Ústřední krizový štáb a na základě posouzení aktuální situace doporučil dar poskytnout. Poskytnutí desítek ventilátorů a monitorů nijak neovlivní zajištění zdravotní péče u nás.

„Pokud můžeme, vždy pomůžeme. Už jsme pomohli Francii, Ukrajině, Indii, Peru nebo Moldavsku, takže s darem Lotyšsku jsme neváhali ani minutu,“ uvedl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Dar z pohotovostních zásob Správy státních hmotných rezerv v hodnotě 8,6 mil. Kč dovezou do Lotyšska příslušníci Hasičského záchranného sboru. Půjde o:

  • 30 kusů pacientských monitorů Q5-TS/II,

  • 2 kusy centrálních monitorů – (pouze software CD),

  • 90 kusů přístrojů pro neinvazivní plicní ventilaci Lumis 150,

  • 10 kusů dýchacích masek k ventilátoru Lumis150 vel. S,

  • 18 kusů dýchacích masek k ventilátoru Lumis150 vel. M,

  • 8 kusů dýchacích masek k ventilátoru Lumis150 vel. L,

  • 450 kusů částicových filtrů k ventilátoru Lumis150.        

Česko svým partnerům pomáhá prakticky od počátku první vlny koronaviru. Už v březnu 2020 pomohlo Španělsku, Itálii nebo Slovinsku, následovala pomoc Řecku a San Marinu, Severní Makedonii, Francii či Arménii. Ochranné prostředky zamířily také na Ukrajinu, do Kosova, Běloruska a Černé Hory.

V letošním roce šlo např. o statisíce roušek pro Peru a Moldavsko, tlakové lahve na medicinální kyslík pro Indii či roušky a testy opět pro Ukrajinu.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Měníme Olomouc

Hlavní zprávy