ČUS po jednání s ministrem 23. dubna: Od pondělí končí rozestupy na venkovních hřištích

Vláda a ministerstvo zdravotnictví připravili od pondělí 26.4. další rozvonění, výklad pro sport nebyl ale zcela jednoznačný, protože existují dvě verze tabulek, z nichž jedna z nich platila pro školy.


Z těchto důvodů Česká unie sportu a Sdružení sportovních svazů ČR dožadovaly po ministerstvu ujasnění a o konkrétních podmínkách jednali předsedové střešních organizací s ministerstvem nebo s Milanem Hniličkou z Národní sportovní agentury v pátek.

„Podařilo se nám dosáhnout zlepšení a vysvětlení vládních opatření. Stále platí od pondělka 12 osob po dvojicích, a to bez ochrany dýchacích cest a za dodržování hygienických opatření. Namísto současného desetimetrového rozestupu a avizovaného šestimetrového odstupu dvojic byla stanovena minimální plocha na 15 metrů čtvrteční na jednu osobu,“ prohlásil Miroslav Jansta, předseda České unie sportu.

Dále se rozšířily možnosti využití sportovní plochy pro trénink organizovaného sportu dětí, mládeže a ostatních amatérských sportovců. Na jedné ploše je už od pondělka možné vytyčit více sportovišť.

„Prakticky to znamená, že na jednom fotbalovém hřišti může být více těchto organizovaných skupin s odděleným režimem,“ dodal Jansta.

Na dalším jednání vlády bude navíc předložen návrh ke schválení na sportování ve skupinách pro 20 osob na jednom odděleném sportovišti o ploše minimálně 15 metrů čtverečních na jednu osobu a to bez ochrany dýchacích cest a dodržování epidemického režimu.

„Tento režim bude platit pro kraje s incidencí menší než 100 na 100 tisíc obyvatel a měl by platit už od 3. května. Pro ostatní kraje platí stávající stav,“ dodal Zdeněk Ertl, předseda Sdružení sportovních svazů ČR.
„Beru to jako posun dopředu k normálnímu životu. Za těchto podmínek bude možné hrát šest proti šesti při tréninku a konečně se budou moct začít trénovat všechny nejdůležitější aspekty kolektivního sportu. Budeme se snažit apelovat na trenéry, aby tento posun nezneužívali a dbali na bezpečnost během tréninku,“ tvrdil Antonín Plachý, vedoucí úseku trenérů Fotbalové asociace České republiky.

Sportování ve vnitřních prostorech se bude řešit ve shodě s otevíráním ostatních vnitřních prostor, což bohužel nejde oddělit. Jednání o možnostech pro sport se plánuje projednávat v následujícím týdnu.

Poznámka redakce: 

Užitečné odkazy na PDF ke stažení


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Měníme Olomouc

Hlavní zprávy