Firmy zaplatily miliony za porušení zákona: Soud zrušil pokuty, půjdou znovu na průzkum

Olomoucký soud zrušil pokuty za údajný IT kartel ve výši 79 miliónů Kč uvalené na společnosti Autocont, Tesco SW, ICZ, Merit Group, Asseco Central Europe, FPO a A-Scan Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže. Soud označil některé důkazy za nepřípustné.


V Olomouci došlo k zásadnímu obratu v případu takzvaného IT kartelu, který se týká velkých hráčů na trhu informačních technologií v České republice. Krajský soud v Olomouci zrušil pokuty za nelegální kartelové dohody, které udělil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) firmám Autocont (dnes Aricoma Systems), Tesco SW, ICZ, Merit Group, Asseco Central Europe, FPO a A-Scan. Celková výše pokut dosáhla 79 miliónů korun.

Podle ÚOHS všech sedm společností porušilo zákon o ochraně hospodářské soutěže, když si přes vzájemné kontakty a výměnu informací rozdělily plnění veřejné zakázky. Cílem dohody bylo ovlivnit výsledek zadávacího řízení tak, aby nabídka, na jejímž plnění se budou všichni účastníci řízení podílet, byla vítězná.

Plány firmy uskutečnily tak, že 30. dubna 2012 byly podány dvě sladěné nabídky, výhodnější nabídka společnosti AutoCont CZ (předchůdce firmy Aricoma Systems) a krycí nabídka společnosti ICZ. Úřad navíc tvrdil, že členové kartelu se nezákonným způsobem podíleli na tvorbě zadání zakázky.

Avšak Krajský soud v Olomouci rozhodnutí považuje za problematické a některé důkazy, na kterých se ÚOHS opíral, označil za nepřípustné. Kromě správního řízení má celý případ svou trestní větev, kterou rovněž projednává Krajský soud v Olomouci. Ten rovněž část důkazů nepřipustil.

Důkazní materiál využívali jak policisté při vyšetřování, tak ÚOHS, kterému materiály předali policisté. Antimonopolní úřad se nyní musí případem zabývat znovu a zohlednit právní stanovisko krajského soudu. Pokud si chce ÚOHS své rozhodnutí udržet, může se proti němu bránit podáním kasační stížnosti u Nejvyššího správního soudu v Brně.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Měníme Olomouc

Hlavní zprávy