Jak si vybrat elektrický vozík? Uživatelům pomůže nový manuál

„Průvodce regulatorními pravidly pro oblast elektrických vozíků“. Nová publikace, která pomůže nejen spotřebitelům v tom, aby si správně vybrali elektrický vozík.


Manuál pro uživatele, výrobce, dovozce i prodejce dnes pokřtili vicepremiér a ministra průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček a předseda Národní rady osob se zdravotním postižením ČR Václav Krása. A to na Ministerstvu průmyslu a obchodu.

„Na trhu je mnoho druhů elektrických vozíků, pro uživatele není snadné vybrat si ten správný. I proto vznikl manuál, který mimo jiné popisuje související legislativu. Lidem s omezeným pohybem má usnadnit výběr a ochránit je před nepoctivými praktikami,“ říká vicepremiér a ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček.

Publikace vznikla ve spolupráci Národní rady osob se zdravotním postižením ČR, Ministerstva průmyslu a obchodu, Úřadu pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví. Podílela se na ní také Česká obchodní inspekce, Státní ústav pro kontrolu léčiv a Ministerstvo dopravy. Elektrickými vozíky se manuál zabývá rovněž z pohledu přepravy nebo pozemních komunikací.

„Uživatele těchto zdravotnických prostředků prodejci často nesprávně informovali o možnostech využití. Zakoupený zdravotnický prostředek pak neodpovídal představám, a především ani potřebám uživatelů. Právě tyto problémy, společně s rozsáhlým a často nejasným výkladem regulatorních norem pro použití, daly vzniknout myšlence vytvořit komplexní a jasný dokument, který usnadní orientaci v dané oblasti,“ říká předseda Národní rady osob se zdravotním postižením ČR Václav Krása.

První manuál svého druhu v České republice poskytuje ucelený přehled regulatorních norem a související výklad z pohledu ochrany spotřebitele, financování z veřejného zdravotního pojištěn, či využití elektrických vozíků na pozemních komunikacích. Má ambici usnadnit rozhodování lidem, kteří se nemohou pohybovat samostatně. 

Křest publikace můžete zhlédnout na https://youtu.be/hLzHNePZ8A4.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Měníme Olomouc

Hlavní zprávy