Litva pod tlakem migrantů. Česko posílá materiální pomoc

ČR poskytne Litvě materiální pomoc v reakci na mimořádnou migrační a bezpečnostní situaci. Litva na hranicích s Běloruskem aktuálně čelí velkému přílivu nelegálních migrantů.


 Materiální dar ve výši 3,2 milionu korun uvolnilo Ministerstvo vnitra z programu Pomoc na místě. 

Situací na litevsko-běloruských hranicích se minulý týden na svém jednání ve Slovinsku zabývali ministři vnitra EU. Ministr vnitra Jan Hamáček vyjádřil Litvě svou solidaritu a podporu a potvrdil, že Česko je připraveno Litvě pomoci jak finančně, tak materiálně a vysláním svých expertů v rámci evropských agentur Frontex a EASO. Litva k 6. červenci zaznamenala 1416 nelegálních přechodů přes hranice, což je 7x více než za předchozí tři roky dohromady.

„Pro ČR je nepřijatelné využívání migrace jako nástroje tlaku na Evropskou unii nebo její jednotlivé členské státy. V žádném případě nechceme, aby situace na litevsko-běloruských hranicích eskalovala, a proto musí následovat naše rychlá pomoc. S materiální pomocí dne 23.7.2021 do Litvy vyrazili naši hasiči a o další finanční pomoci na ochranu hranic aktuálně jednáme,“ uvedl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Hasičský konvoj s humanitární pomocí vyjel dne 23.7.2021 v dopoledních hodinách z areálu HZS ČR ve Zbirohu a do Litvy dorazil v sobotu. Pro nově vybudovaný tábor při litevsko-běloruských hranicích poveze 20 stanů, 100 skládacích lůžek s matrací, 500 dek, 20 topidel a 500 spacích pytlů. Pomoc v hodnotě 3,2 milionu korun uhradí Ministerstvo vnitra ze svého programu Pomoc na místě.

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Měníme Olomouc

Hlavní zprávy