Má to smysl. Tříděním odpadu ušetřili lidé ropu, CO2 a kuchyňské myčky

V Olomouckém kraji lidé vloni vytřídili zhruba dva tisíce sedm set tun vysloužilých elektrospotřebičů. Ušetřili tak milión a půl litrů ropy, 32 tisíc tun CO2 nebo energii, která by stačila na šestnáct miliónů pracích cyklů kuchyňské myčky.


V Olomouckém kraji lidé vloni vytřídili zhruba dva tisíce sedm set tun vysloužilých elektrospotřebičů. Ušetřili tak milión a půl litrů ropy, 32 tisíc tun CO2 nebo energii, která by stačila na šestnáct miliónů pracích cyklů kuchyňské myčky.

„V přepočtu na obyvatele odevzdal každý člověk v Olomouckém kraji zhruba čtyři kilogramy vysloužilých elektrospotřebičů,“ uvedl Roman Tvrzník, předseda představenstva společnosti Elektrowin, která sběr elektra zajišťuje.

V Olomouckém kraji mají lidé k dispozici stovky míst, kde mohou elektrospotřebiče odevzdávat. Vloni jim sběr ztěžovala opatření v souvislosti s epidemií covid-19, kdy byly například sběrné dvory po část roku zavřené.

„Těší mě, že i navzdory epidemii koronaviru lidé na třídění odpadu nerezignovali. Právě účelné nakládání s odpadem a jeho recyklace je klíčem k udržitelnému rozvoji, a tímto směrem se také ubírají další plány Olomouckého kraje,“ dodal Martin Šmída, radní Olomouckého kraje pro oblast životního prostředí.

foto: Olomoucký kraj
zdroj: tisková zpráva, Olomoucký kraj

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Měníme Olomouc

Hlavní zprávy