Matka usmrtila vlastní dceru, 13 let vězení

Odvolací soud v Olomouci potvrdil trest 13 let vězení pro ženu z Olomoucka za vraždu své desetiměsíční dcery. Polehčující okolnosti zahrnovaly doznání obviněné a svědecké výpovědi. Žalobkyně požadovala vyšší trest kvůli jeho minimálnímu rozsahu.


Olomouc - Odvolací soud v Olomouci rozhodl o potvrzení 13letého trestu odnětí svobody pro ženu z Olomoucka, která byla usvědčena z vraždy své desetiměsíční dcery. Tento tragický případ zaujal velkou pozornost veřejnosti a pohnal k diskusi o trestnosti a spravedlnosti soudního systému. Odvolací soud přihlédl k polehčujícím okolnostem, jako je doznání obviněné a výpovědi svědků, které se shodovaly s jejím popisem činu.

Podle zpráv soudce vrchního soudu, Jiřího Zouhara, je trest na místě a uplatněné polehčující okolnosti jsou v souladu se zákonnými předpisy. Soud prvního stupně udělil trest, který nebyl nepřiměřeně mírný, a odvolací soud shledal, že korekce rozsudku soudu prvního stupně není nutná.

Obviněná sama již dříve uvedla, že se ke svému činu nedokáže vyjádřit a ani neslyšela rozsudek ve své věci. Žalobkyně však naléhala na vyšší trest, protože podle ní je trest pod minimální hranicí trestní sazby nepřiměřený. Upozornila například na skutečnost, že matka svou čin vysvětlovala únavou, přestože se před činem, který se odehrál v ranních hodinách, dlouho bavila čtením zpráv na svém mobilním telefonu.

Státní zástupkyně Petra Dušková zdůraznila také, že matka neučinila žádné kroky k záchraně své dcery. Odbornou pomoc zavolala až po pěti minutách, kdy byla dívka již mrtvá, a navzdory výzvě operátorky pouze předstírala pokus o resuscitaci. Dušková uvádí, že doznání obviněné by nemělo být považováno za polehčující okolnost, jelikož původně popírala vinu před policisty i svou rodinou a tvrdila, že se děvčátko samo udusilo dekou.

Pod tlakem důkazů z pitvy dítěte pak doznala a přiznala se k vraždě své dcery.

Obviněná tvrdila, že žila v tíživé sociální situaci jako samoživitelka dvou malých dětí, z čehož soud vzhledem k jejím doznáním a dosavadní bezúhonnosti částečně vyplynul. Státní zástupkyně však odmítla tento argument s tím, že důvody pro nižší trest neexistují.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Měníme Olomouc

Hlavní zprávy