Město Olomouc podalo trestní oznámení. IT specialisté řeší škody po kybernetickém útoku

Druhým dnem pokračuje intenzivní úsilí specialistů z IT oddělení magistrátu a ze tří specializovaných externích firem na odstranění následků masivního kybernetického útoku na magistrátní datovou síť. Na koordinaci postupu se podílí speciální pracovní skupina. Mimo provoz prozatím zůstává přibližně devadesát procent agendy magistrátu.


Vedení města dnes podalo trestní oznámení na neznámého pachatele. Magistrát kromě toho informoval o napadení a vývoji situace také Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost a informovat bude i další veřejné instituce. Odborníci nyní intenzivně pracují na nápravě situace i na vytvoření provizorních komunikačních kanálů.

Ke kybernetickému útoku došlo v noci z úterý na středu 7. dubna. Od časných ranních hodin byly z bezpečnostních důvodů odstaveny z provozu všechny subsystémy magistrátní datové sítě. Mimo provoz je nyní veškerá agenda na síti či služební mailové adresy. Agendy evidence obyvatel či řidičských průkazů a motorových vozidel fungují ve velmi omezeném režimu; zpracovávají žádosti, podané ještě před vznikem problému. Je proto vhodnější obracet se zatím na úřady v sousedních městech, které řadu úkonů mohou také vyřídit.

Ve většině budov magistrátu jsou v tuto chvíli mimo provoz také pevné telefonní linky, byť se volajícímu ozývá vyzváněcí tón. Prosíme proto občany, aby v případě potřeby používali mobilní kontakty, uvedené na webu města. V provozu i nadále zůstávají oficiální webové stránky města, které hostují na externím úložišti, tudíž nebyly napadeny.

Napravování způsobených škod bude podle odhadu odborníků trvat dva týdny, některé agendy by mohly být obnoveny průběžně už dříve.

zdroj: tisková zpráva, město Olomouc

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 08.04.2021 17:06




0 +
 
Měníme Olomouc

Hlavní zprávy