Nové turnikety a technologie oživují historickou rozhlednu

Biskupská kupa, nejstarší kamenná rozhledna v Jeseníkách, zavedla samoobslužnou pokladnu pro snazší vstup návštěvníků. Nový systém obsahuje bezobslužné turnikety umožňující platbu hotově i kartou.


Biskupská kupa, první a zároveň nejstarší kamenná rozhledna v Jeseníkách, přivítala modernizaci přístupu pro turisty. V době, kdy se rozhledna stává stále populárnějším turistickým cílem, byla zavedena samoobslužná pokladna, která usnadňuje návštěvníkům vstup a zároveň urychluje proces odbavení.

Nový systém zahrnuje bezobslužné turnikety, které nahradily původní obsluhu a umožňují turistům kupovat lístky prostřednictvím samoobslužné pokladny. Návštěvníci mohou platit jak hotově, tak pomocí platební karty. Pokladna navíc informuje o aktuální obsazenosti rozhledny, kterou každoročně navštíví přibližně padesát tisíc lidí.

Olomoucký kraj přispěl polovinou nákladů na modernizaci přístupu k rozhledně, což činí zhruba 193 tisíc korun. Hejtman Olomouckého kraje, Josef Suchánek, zdůraznil, že výhled z Biskupské kupy je k nezaplacení, a tato investice byla tudíž oprávněná.

Biskupská kupa se nachází na česko-polské hranici a je přístupná ze Zlatých Hor po zelené turistické značce. Při výstupu je nutné počítat s převýšením asi 450 metrů. Rozhledna se původně nazývala Vyhlídka císaře Františka Josefa, německy Kaiser-Franz-Josef-Warte. Její historie je zajímavá, protože v roce 1890 zde byla zřízena první poštovna na území Moravy. Následně byla v roce 1898 postavena 18 metrů vysoká kamenná rozhledna na počest 50. výročí panování císaře Františka Josefa I.

Z vyhlídkové terasy rozhledny si mohou návštěvníci vychutnat pohled na rovinaté Polsko, město Zlaté Hory, hřebeny Hrubého Jeseníku s nejvyšší horou Pradědem i nedalekou rozhlednu Zlatý chlum. Otevírací doba rozhledny se mění v průběhu roku, přičemž v zimě je otevřena pouze o víkendech. Aktuální informace najdou zájemci na webu krajpokladu.cz.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Měníme Olomouc

Hlavní zprávy