Nové větrné elektrárny míří na Hanou!

V Jeseníkách se zvyšuje zájem investorů o výstavbu větrních elektráren, které nabízejí atraktivní finanční výhody pro obce. Někteří starostové uvítali investici, na druhou stranu kritici upozorňují na negativní dopady na životní prostředí a krajinný ráz.


Posledních několik měsíců se v Jeseníkách zvyšuje zájem investorů o výstavbu větrních elektráren. V oblasti se plánuje postavit desítky větrníků, což způsobuje řadu debat mezi obyvateli, odborníky a místními politiky. Hlavním důvodem pro zájem o tyto stavby jsou atraktivní finanční výhody, které přinášejí nejen pro investory, ale i pro obce.

Mezi obcemi, které již projevily zájem o tuto investici, patří například Šternberk, kde minulý pondělí zastupitelé schválili smlouvu o spolupráci se společností RWC VTE 09. Firma hodlá v lokalitě Šibeník na obecních pozemcích postavit dvě stožáry, a další tři věže na soukromých pozemcích v Arnolticích. Podle starostky Yvony Jirušové (nez.) je projektu zastupitelstvo nakloněno, a obec může získat za každou turbínu až 200 tisíc korun, plus 400 tisíc za další na obecním pozemku.

Velký zájem o výstavbu větrních elektráren je také v obci Norberčany, kde zatím rozhodnutí zastupitelstva není. Starosta Stanislav Hudáček (nez.) uvádí, že finanční výhody plývající z podobných projektů by obec vítala. Například potřebuje najít zdroje financování nové kanalizace, které nemají jinou možnost získat.

Výstavba větrních elektráren je pod drobnohledem také v obci Jávová, kde pět elektráren s výškou lopatek 150 metrů bude brzy zprovozněno. Obec by z této investice měla každý rok získat 900 tisíc korun. Nicméně starosta Jan Pewner (nez.) poznamenal, že některé investiční nabídky od (jižní Moravy) a Jižních Čech představují podstatně lepší podmínky než ty, které obdrželi v Jávové.

V Moravském Berouně bude o výstavbě 17 větrních elektráren rozhodovat červnové referendum. Dle starosty Jana Hicze (SOCDEM, za Společně pro Beroun) by obec měla ročně získat až 26 milionů korun. Hizc plánuje ještě před referendem uspořádat besedu s odborníky na obnovitelné zdroje energie, aby se občané mohli formovat kvalifikovaný názor na věc.

Kritici větrních elektráren však upozorňují na možné negativní dopady na životní prostředí a krajinný ráz oblasti. Spolek Národní Jeseník například poukazuje na vzrůstající tlak na kulturní krajinnou chráněnou oblast Svahů Nízkého Jeseníku. Sdružení očekává, že se v budoucnu budou řešit další kontroverzní projekty, jako například výstavba nových větrníků na Dlouhých stráních.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Měníme Olomouc

Hlavní zprávy