Obědy zdarma pro 860 školáků díky kraji

Letos se těší více než 860 olomouckých školáků na obědy zdarma díky projektu "Obědy do škol". Olomoucký kraj pro tento účel zajistil částku 18,8 mil. Kč. Projekt podporuje žáky mateřských, základních i středních škol a přispívá ke snižování chudoby, zlepšování zdraví a vzdělání.


Ve spolupráci z Olomouckým krajem se letos více než 860 školáků těší na obědy zdarma! Tento projekt je znám jako "Obědy do škol" a každý rok přináší radost a pomoc tisícům dětí a jejich rodinám.

Olomoucký kraj pro letošní roky 2023/2024 a 2024/2025 zajistil částku 18,8 miliónů korun z evropských a vlastních zdrojů. Toto zvýšení prostředků umožnilo naplnit zájem o bezplatné stravování o více než dvě stovky dětí.

„Celkem jsme v tomto školním roce vyhověli třiadevadesáti žádostem o podporu. Na obědy zdarma má v tomto roce nárok 860 školáků. Jsme rádi, že můžeme přispět k tomu, aby měli všichni žáci přístup ke standardnímu stravování, bez rozdílu toho, v jaké sociální situaci se nachází," svěřil se hejtman Josef Suchánek.

Olomoucký kraj peníze za Obědy do škol přímo přiděluje školám, které jsou v projektu zapojené. Jak ale upozorňuje krajský radní pro oblast školství Aleš Jakubec: "Proces podání žádosti je náročný, ale díky zvýšenému nasazení a skvělé metodické podpoře jsme vše se školami zvládli bez větších problémů." Rodiče musí škole doložit potřebu pomoci, například tím, že pobírají dávky v hmotné nouzi nebo příspěvek na živobytí.

Letos jsou jako žadatelé zohledněny mateřské, základní a nově také střední školy. Ty tvořily třináctiprocentní část ze všech podpořených škol. Tento krok rozšířil možnosti žákům i středních škol získat bezplatné stravování, což je významným doplňkem k jejich vzdělávací kvalitě a životní úrovni.

Tento projekt úzce souvisí se sociálně-ekonomickou situací rodin, studentů a celého kraje. Poskytovaní obědů zdarma je jedním z kroků snižování chudoby, zlepšování zdraví a vzdělání. Je důležité, aby se do této iniciativy nadále zapojovaly školy a ostatní instituce, aby bylo zajištěno spravedlivější a lepší vzdělání pro všechny.

Již dnes je jasné, že projekt "Obědy do škol" zaznamenal úspěch a výrazně pomohl dětem v nouzi. Dá se očekávat, že v příštích letech se do projektu zapojí ještě více školáků a rodin, které potřebují podporu v oblasti stravování. Díky tomuto úsilí se všichni žáci dostanou ke kvalitnímu stravování, které je základním kamenem jejich úspěchu ve škole a životě.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ARCHIV ZPRÁV
so 03.02.2024 08:06



0 +
 
Měníme Olomouc

Hlavní zprávy