Okouzlující renesanční poklady Olomouce - opravit, nebo prodat?

Města Olomouc a Prostějov zvažují prodej nebo opravu historických paláců v centru města. V Olomouci se jedná o Edelmannův a Hauenschildův palác, zatímco Prostějov prodává dům na Šižkově náměstí. Úředníci hledají vhodné způsoby, jak zachovat a využívat tyto objekty, ať už pro neziskové organizace či komerční pronájmy.


V poslední době se v Olomouci objevují debaty a diskuse ohledně několika renesančních skvostů nacházejících se v centru města, jako je například Edelmannův palác na Horním náměstí nebo Hauenschildův palác na Dolním náměstí. Podle mluvčí magistrátu Radky Štědří, vyjednávání o prodeji těchto paláců se naposledy uskutečnilo před třiceti lety. Město má ale zájem tyto objekty zachovat a preferuje jejich zpronevěření tak, aby na sobě vydělávaly.

Edelmannův palác, situovaný naproti radnice, nedávno prošel rekonstrukcí, avšak další opravy jsou již v plánu. V přízemí objektu se nachází knihkupectví, zatímco v dalších částech budovy jsou umístěny kanceláře. Palác dále poskytuje prostory neziskovým organizacím, právníkům i úředníkům, kterým si zde pronajímají soukromé subjekty. Některé kanceláře slouží i zaměstnancům magistrátu. Podle Radky Štědří je to v budově, kde není možné bezbariérové úpravy provést, agendy umístěny tak, aby nepřicházely přímo do styku s občany.

Hauenschildův palác funguje především jako sídlo neziskovým organizacím, které ale budou muset v brzké době objekt opustit. Chystá se totiž rozsáhlá přestavba na malometrážní byty, které by měly sloužit jako startovací byty pro mladé lidi, podle náměstka primátora Olomouce Otakara Štěpána Bašty. Neziskové organizace hledají náhradní prostory, které by jim mohlo město nabídnout k využití, pokud se objeví vhodné prostory.

Magistrát také zvažuje nákup dalšího cenného objektu uprostřed historického centra. Konkrétně jde o budovu zrušené pošty na Horním náměstí. Tato budova byla původně postavena v roce 1912 pro banku Union a dlouhodobě zde sídlila Česká pošta. Matyáš Vítek, mluvčí České pošty, uvedl, že cena budovy je stanovena na 130 milionů korun na základě znaleckého posudku.

Rada Olomouce potvrdila zájem o koupi dané budovy, která by měla sloužit potřebám magistrátu. Podle Radky Štědří je zatím nejasné, pro jaké agendy by tam měly být přesunuty. Dřívější návrhy zahrnovaly přesun agendy řidičů a motorových vozidel, avšak toto řešení bylo zavrhováno, protože u budovy není možnost parkování.

Univerzita Palackého v Olomouci zástupce z Katedry ekonomických a manažerských studií Richard Pospíšil sdílí názor, že vlastnictví podobných paláců nemusí být pro samosprávu zátěží. Pokud město využije objekt racionálně pro své potřeby, může být správným majitelem. Raději vidí úředníky sídlící v budovách magistrátu, než aby město platilo pronájmy.

Obdobnou situaci řeší i město Prostějov, které hledá způsob, jak se postarat o cenné budovy v centru města. Magistrát nabízí k prodeji krásný historický dům na Šižkově náměstí číslo 15 s úmyslem použít výtěžek na opravy dalších městských domů. Náměstkyně primátorky Marcela Šupková, vysvětlila, že byly projednány různé varianty prodeje či rekonstrukce domů v centru a bylo rozhodnuto prodat tento dům.

Budova na Šižkově náměstí byla postavena v roce 1895 a není památkově chráněna, avšak leží v historické památkové zóně města. Je zde pět pronajatých bytů a jeden nebytový prostor. Cena objektu je odhadnuta na necelých 20 milionů korun dle znaleckého posudku, což je zároveň minimální kupní cena. Kupec na budovu převezme i nájemní vztahy, jak potvrdila náměstkyně Šupková.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Měníme Olomouc

Hlavní zprávy