Olomoucký kraj sníží dotace obcím na veřejnou dopravu

Olomoucký kraj sníží příspěvek na veřejnou dopravu pro obce a města na území kraje. Tento krok souvisí s inflační doložkou ve smlouvách s obcemi a společností KIDSOK. Cílem změny je omezit dopad inflace na obce a města, které budou mít menší náklady na financování dopravních služeb. Důsledky pro obyvatele kraje budou sledovány.


Olomoucký kraj přichází s novinkou, která zasáhne obce a města na jeho území. Jde o změnu financování veřejné dopravy – kraj totiž rozhodl o snížení příspěvku, kterým se obce a města podílejí na této službě. V loňském roce dosáhly náklady na veřejnou dopravu v Olomouckém kraji 1,6 miliardy korun a obce přispěly částkou 97 milionů korun.

Jaký důvod stojí za touto změnou a jak ovlivní veřejnou dopravu pro obyvatele Olomouckého kraje?

Rozhodnutí kraje o úpravě financování veřejné dopravy souvisí s inflační doložkou, která je zakotvena ve smlouvách uzavřených mezi krajem, obcemi a společností KIDSOK. Díky této doložce se každoročně upravuje výše příspěvku na jednoho obyvatele. V loňském roce dosáhla inflace hodnoty 10,7 %. Proto se Rada Olomouckého kraje rozhodla schválit návrh změny této doložky – nyní bude zastropována na 5 %.

Josef Suchánek, hejtman Olomouckého kraje, k tématu dodal: „Pokud míra inflace nepřesáhne stanovenou horní hranici, bude se úprava cen odvíjet od její skutečné výše. V případě, že bude inflace vyšší, příspěvek na jednoho obyvatele vzroste maximálně o 5 %, na kterých jsme se s radními shodli. Chceme zajistit, aby dopady vývoje inflace na veřejnou dopravu a úpravu cen byly pro obce přijatelné.“

Kraj tedy udělal tento krok s cílem omezit dopad inflace na obce a města, které se tak s menšími náklady podílejí na financování dopravních služeb. Výsledkem by měla být i změna v příspěvku obcí, která nyní činí 194 Kč za rok na jednoho obyvatele. Celkově se tak obce podílejí na financování veřejné dopravy 6 %.

Z hlediska obyvatel Olomouckého kraje je třeba sledovat, jaké důsledky přinese změna financování veřejné dopravy. Kraj totiž plánuje na dopravní obslužnost celého regionu vyčlenit v letošním roce 1,77 miliardy korun. Očekává se, že touto částkou pokryje náklady na veřejnou dopravu a zároveň zajistí plynulý a kvalitní provoz autobusové a drážní dopravy pro obyvatele kraje.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Měníme Olomouc

Hlavní zprávy