Oživení historické továrny: Kultura a fotovýstava v srdci Přerova

Bývalá továrna na Osmeku v Přerově, kde se kdysi vyráběla čokoláda a marmeláda, je obnovována po restituci a stává se místem pro pořádání kulturních akcí. První z nich je výstava fotografií Jiřího Slaávy, zobrazující historii továrny a Přerova.


Historické zdi bývalé továrny na Osmeku v Přerově dodnes voní čokoládou. Je to vzdálený odlesk minulosti, která dala továrně život. V ní kdysi Terezie Hrubá v roce 1910 vařila svoji první marmeládu, vytvářela ovocné sirupy a zavařovala ovoce. Kdesi v hlubinách továrny ve stále připomínají dávné dny.

Dagmar Vobecká, která v 90. letech vyřídila restituci areálu, se postupně pustila do jeho obnovy. Její rozhodnutí se zrodilo před čtyřmi lety, obrátit se k řemeslu renovace a začít obnovovat původní prostory. Vydala se na cestu plnou objevování a obnovy starých časů.

Původní tvář továrny plánovaně oživí prostřednictvím pořádání kulturních akcí. Prostory bývalé továrny ožily zvukem kroků návštěvníků během první kulturní události - výstavy fotografií Jiřího Slaávy. Na jeho snímcích je zachyceno Přerov a samotná továrna.

'Jirka Sláma byl první, kdo přijel fotografovat industriální krajinu továrny v roce 2020. Vystavujeme 32 jeho fotografii, z nichž 20 je z továrny a dalších 12 zachycuje Přerov. Jirka také dokumentoval otevření Tyršova mostu v roce 2012,' říká Vobecká.

Návštěvníci si tyto historické kousky mohou prohlédnout v pracovní dny kromě pátku až do 30. května. Pro návštěvníky je rovněž plánována velká guided prohlídka areálu v září, v rámci 14. ročníku Den architektury.

Lenka Kratochvílová, která prošla celou budovu a připravila kompletní reportáž, tak přinesla příběh továrny k poslechu přímo k vám. Kdo chce mít zprávy nejen z Přerova pořád při ruce, možná ocení Zprávy ČRo Olomouc dostupné ve svých podcastových aplikací Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Měníme Olomouc

Hlavní zprávy