PAMATUJÍ VYHYNUTÍ DINOSAURŮ. NOVĚ JE CHOVÁ ZOO OLOMOUC

Nepravděpodobné zvíře, prastarý podivuhodný tvor, želvoježkokrálík... Pod těmito neodbornými názvy si asi málokdo představí naše nové obyvatele. Olomoucká zoo rozšířila kolekci chovaných zvířat o pravěké živočichy, jejichž historie spadá do paleocénu, do doby před 55 miliony lety. Není jimi nikdo jiný než pásovci kulovití.


„Samec pochází ze Zoo Opole, kde se v roce 2018 narodil. Do olomoucké zoo přicestoval koncem roku2020. Samička narozená v Zoo Jihlava v roce 2020 přicestovala až v těchto dnech. Jejich odchovy v zajetí jsounatolik vzácné, že pokud se nám podaří, budeme pyšní," dodává zooložka Ing. Jitka Vokurková.

OBECNÉ INFORMACE

Ve volné přírodě bychom tohoto výjimečného tvora mohli spatřit v oblastech Jižní Ameriky. K jeho pozorování je však nutné posečkat, až padne tma, neboť se jedná o noční zvíře, které během dne aktivuje jen výjimečně. Obývá travnaté oblasti a mokřady v blízkosti lesa. Tam žije samotářsky, odpočívá v opuštěných norách jiných zvířat. Pásovec kulovitý náleží k menším druhům pásovců. Váží kolem jednoho a půl kila. Kdežto třeba pásovec velký může vážit i přes 50 kg. Jako jediný savec na světě má tělo kryté pevnými kostěnými pláty. Tento hřbetní pancíř mu slouží jako dokonalá ochrana před predátory. Břicho chrání tuhé štětiny. Dokáže se svinout do těsné koule a zranitelné měkké části těla ukrýt nedobytně uvnitř. Ani kočkovité šelmy si s ním v tu chvíli neporadí. To stejnésvede i mládě, jen kulička doznává průměru zhruba 5 cm. Vzhledem může připomínat želvu, ježka i králíka, ale k těm má na hony daleko. Jeho příbuzní náleží do skupiny chudozubých (mravenečníci, lenochodi), ze které byli pásovci vyčleněni. Na rozdíl od bezzubého mravenečníka je pásovec kulovitý savcem, který má nejvyšší počet zubů. Dopočítali bychom se až stovky. V průběhu života se mu obnovují, každý je stejné velikosti a postrádá kořeny. Mocné drápy na předních nohou mu slouží k rozhrabávání termitišť, jejichž obyvateli se živí. Nepohrdne ale ani larvami brouků nebo nejrůznějšími zralými plody. Orientuje se čichem, zrak má natolik slabý, že si občas ani nevšimne případné překážky v cestě a může do ní narazit. Dožívá se až 36 let.

ZAJÍMAVOSTI

Jedná se o jediný druh pásovce, který je schopný stočit se do kompletní koule za účelem obrany. Tři pásy, kterému kryjí hřbet, umožňují dostatečnou flexibilitu, aby se mu ocas a hlava vešly dohromady a chránil si tak břicho, končetiny a hlavu před predátory. Rohovité pláty pokrývají celé tělo. Jejich vnější vrstvu tvoří keratin, stejný protein, který se podílí na tvorbě lidských nehtů.

Zdroj: tisková zpráva, Zoo Olomouc
Zdroj foto: Zoo Olomouc

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 15.03.2021 12:56




0 +
 
Měníme Olomouc

Hlavní zprávy