Rekonstrukce historické kurie v Olomouci

Arcibiskupská kurie v Olomouci se po letech neinvestování dočká rekonstrukce. Po dokončení rekonstrukce v květnu 2025 by měla být úspora energie alespoň o 15% a snížení emisí o 12,5 tuny CO2 ročně. O


Historická budova arcibiskupské kurie v centru Olomouce po mnoha letech neinvestování konečně prochází důkladnou rekonstrukcí. Objekt, který má svoji historii sahající až do konce 17. století a podstoupil svou poslední významnější přestavbu před více než sto lety, potřebuje náročnou opravu napříč všemi obory. Vedoucí stavebního oddělení arcibiskupství, Jan Smětal, potvrzuje, že nejhorším problémem je stav krovu, který se v centrální části objektu dokonce naklání na náměstí, a je třeba vyměnit mnohé jeho části.

'Okenní křídla i rámy jsou také již po životnosti, nejtěsní a jsou místy degradovány. Suterény a nepodsklepené části zdiva trpí vlhkostí a na několika místech jsou již patrné statické poruchy zdiva nebo kleneb. Rovněž jsou nevyhovující rozvody většiny instalací,' dodává Smětal.

Výsledkem dlouhodobé spolupráce s olomouckým architektem Otto Schneiderem a jeho týmem je projekt, jenž se nezaměřuje pouze na opravu zchátralé budovy. Cílem je také využít moderních technologií pro efektivnější využívání energií a optimalizaci dispozic jednotlivých prostor. Jan Smětal uvádí, že i přes památkovou ochranu budovy lze dosáhnout významných úspor energií a snížení emisí CO2.

'Přes nemožnost zateplení fasády plánujeme lepší využití dostupných prostředků. Například výměnou střešní krytiny, zateplením půdních prostor nebo výměnou výplní okenních otvorů s lepšími tepelně technickými parametry dosáhneme úspory minimálně o 15% a roční snížení emisí bude činit 12,5 tuny CO2,' vysvětluje Smětal.

Nově upravené prostory objektu zabezpečí mimo jiné lepší koordinaci spolupracujících oddělení. Právě také nová dispozice mění původní rozmístění jednotlivých částí, které bylo spíše shodné s postupným vývojem potřeb.

Generálním dodavatelem celé rekonstrukce, jejíž rozpočet přesahuje sto milionů korun, je společnost Navláčil stavební firma. 'Oprava střechy, fasády, ale také vnitřních dispozic. Ukončení rekonstrukce je plánované na květen 2025,' uvedli zástupci společnosti.

Podle Jana Smětala je důležité, aby opravená budova po dokončení rekonstrukce vydržela co nejdéle v režimu běžné údržby bez nutnosti další generální opravy. Předmětem projektu jsou také zvažované energetické úspory, které budou spolufinancovány z veřejných zdrojů.

'Stěhování pracovníků zpět do nově opravených prostor je v plánu na letní prázdniny roku 2025,' uzavírá Smětal a dodává, že přibližně třetina podlahové plochy budovy si zachová bytovou část pro budoucí zisky z pronájmu bytů.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Měníme Olomouc

Hlavní zprávy