Střední školy otevírají 7700 míst: Přihlašte se elektronicky

Střední školy začínají přijímat přihlášky na školní rok 2024/2025, tentokrát výhradně elektronicky. Kraj nabízí přes 7 000 volných míst, z nichž většina je pro základní školy a víceletá gymnázia. Zájem o obory jako gymnázium či obchodní akademie roste, ale o řemeslné obory nadále přetrvává malý zájem.


Předávání přihlášek na střední školy pro školní rok 2024/2025 právě začalo a potrvá dvacet dní. Mezi novinkami tohoto roku patří přechod na elektronické podávání přihlášek, což usnadní a zefektivní celý proces přijímacího řízení. Kraj skýtá více než 7 000 volných míst ve středních školách, z nichž převážná část je určena pro žáky základních škol a víceletých gymnázií.

Hejtman Josef Suchánek uvedl, že kraj se na současnou situaci připravil tím, že na několika školách pro příští školní rok zvýšil počet míst. Například nově bude olomoucká Střední pedagogická škola Přerov působit na detašovaném pracovišti se zaměřením na obor předškolní a mimoškolní pedagogika. Mezi další školy, které budou nabízet rozšířené kapacity, patří Gymnázium Čajkovského v Olomouci, obchodní akademie v Olomouci a Šumperku, Střední odborná škola v Šumperku či Střední průmyslová škola strojnická v Olomouci.

Zájem o střední školy a obory jako gymnázium či obchodní akademie neustále roste a v minulém roce byl dokonce čtyřnásobný oproti předchozím rokům. Je však třeba zmínit, že ne všichni zájemci budou moci být přijati na gymnáziích, stejně jako každý rok. Na odborných školách se žáci nejčastěji přihlašují do elektrotechnických, sociálních a zdravotních oborů. Větší zájem mají žáci o technické obory, jako je strojírenství, elektrotechnika či informatika.

Na druhou stranu, nadále přetrvává malý zájem o řemeslné obory, jako jsou klempíři, zedníci nebo tesaři. I přesto kraj nabízí dostatek volných míst a je připraven přijímat nové uchazeče.

Letošní přihlášky na střední školy se podávají výhradně elektronickou cestou, což přinese mnoho výhod, například snížení počtu odvolávacích řízení a rychlejší obsazení volných míst díky informačnímu systému, který řadí uchazeče dle priorit uvedených v přihláškách. Kraj tak usiluje o co největší zjednodušení procesu přijímacího řízení pro všechny žáky a školy.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Měníme Olomouc

Hlavní zprávy