Včera začalo 13. upisovací období Dluhopisu Republiky

V uplynulém objednali Češi dluhopisy za rekordních 5,6 miliardy.


Včera začalo třinácté upisovací období emisí Dluhopisu Republiky. Zájemcům o státní dluhopisy jsou od 20. 9. 2021 do 23. 12. 2021 nabízeny dva typy státních dluhopisů, a to reinvestiční a proti-inflační. V právě skončeném dvanáctém upisovacím období objednali Češi dluhopisy ve výši 5,6 mld. Kč, což je nejlepší výsledek v historii.

„Rekordní výsledek právě skončeného dvanáctého úpisu Dluhopisu Republiky potvrzuje dlouhodobě vysoký zájem Čechů o státní dluhopisy, které nabízí bezpečné zhodnocení úspor a také atraktivnější výnos díky zrušené 15% dani z příjmů. Stejně jako v předchozích obdobích byl pro občany drtivě nejoblíbenějším dluhopisem ten proti-inflační, který dnes v době celosvětově dočasně zvýšené inflace nabízí atraktivní způsob, jak chránit své úspory,“ uvádí ministryně financí Alena Schillerová a dodává: „V následujících dnech dojde k drobným zpřesněním výsledku uplynulé emise. Předpokládáme nicméně, že půjde o historicky nejlepší čísla od konce roku 2018, kdy jsme Dluhopis Republiky občanům poprvé nabídli.“

Reinvestiční dluhopis má předem pevně nastavené výnosy, které každým rokem stoupají. Průměrný výnos tohoto dluhopisu koresponduje s výnosy státních dluhopisů obchodovaných na finančním trhu k datu zahájení úpisu dluhopisu a pro následující úpis byl stanoven ve výši 1,80 %. Úroková sazba proti-inflačního dluhopisu je navázána na index spotřebitelských cen uveřejňovaný Českým statistickým úřadem a výnos dluhopisu tak zcela pokrývá inflační tlaky. Minimální úroková sazba v každém výnosovém období je stanovena na 0,00 % p. a., a tudíž v případě poklesu cenové hladiny (deflace) zůstane jmenovitá hodnota držených dluhopisů stejná, zatímco jejich reálná hodnota stoupne. Nedojde tak ke snížení jmenovité hodnoty o příslušnou míru deflace.

Výnosy obou typů dluhopisů, tj. reinvestičního i proti-inflačního, jsou reinvestovány jednou ročně do stejné emise dluhopisů a dle zákona o daních z příjmů jsou osvobozeny od daně z příjmů.

Datum vydání obou emisí Dluhopisu Republiky je stanoveno na 3. 1. 2022. Dluhopisy jsou splatné v době do 6 let a je možné v předem stanovených termínech požádat o jejich předčasné splacení jedenkrát ročně.

Zájemci o státní dluhopisy mohou o úpis aktuálně nabízených emisí Dluhopisu Republiky žádat prostřednictvím elektronického přístupu ke správě majetkového účtu, případně rovněž na vybraných pobočkách České spořitelny, a.s. a Československé obchodní banky, a. s. Pokud zájemci o dluhopisy ještě nemají založen majetkový účet a elektronický přístup k jeho správě, je možné zřízení provést rovněž plně elektronickou cestou, neboť Ministerstvo financí v rámci digitalizace systému distribuce státních dluhopisů pro občany spustilo na jaře letošního roku možnost dálkové identifikace a autentizace. V prostředí portálu e-identita.cz lze celý proces zřízení elektronického přístupu ke správě majetkového účtu a nákupu státních dluhopisů provést během krátké chvíle využitím prostředku na úrovni vysoká, např. eObčanka, tj. občanský průkaz s aktivovaným kontaktním čipem vydaným po 1. 7. 2018.

V průběhu právě začínajícího upisovacího období, které skončí těsně před vánočními svátky, je kdykoliv možné s předstihem a v klidu pořídit dárkový certifikát Dluhopisu Republiky a tímto zajímavým a netradičním způsobem obdarovat své blízké. Dárkové certifikáty je možné zdarma generovat a tisknout prostřednictvím elektronického přístupu ke správě majetkového účtu. Dostupné jsou rovněž na vybraných pobočkách výše uvedených smluvních distributorů, kde je možné pořídit dárkový certifikát na ozdobném papíru. Zájemcům doporučujeme v takovém případě návštěvu neodkládat, pokud chtějí mít jistotu, že dárkový certifikát obdrží včas. Certifikáty jsou doručovány prostřednictvím České pošty na uvedenou doručovací adresu, a proto je vhodné s blížícími se vánočními svátky počítat alespoň s dobou 14 dní od objednání certifikátů do doručení.

Detailní zpřesněné informace k výsledkům úpisu budou uveřejněny k datu emise, tj. 1. 10. 2021.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 21.09.2021 09:40




0 +
 
Měníme Olomouc

Hlavní zprávy