Veřejnou dopravu v Olomouckém kraji doplní autobusy na zavolání

Olomoucký kraj zvažuje zavedení "poptávkové dopravy" pomocí mikrobusů a osobních vozidel místo prázdných autobusů. Cestující by si dopravu objednali prostřednictvím aplikace nejméně jeden až dva dny předem.


Autobusy směřující do menších vesnic v Olomouckém kraji často jezdí téměř prázdné. Vedení kraje proto zvažuje zavedení nového systému dopravy, který by měl zlepšit současnou situaci. Místo toho, aby autobusy dojížděly až do konečných stanic, cestující by měli možnost si objednat mikrobus nebo automobil.

Aby bylo možné takovou dopravu efektivně využívat, bude nezbytné vytvořit speciální aplikaci. Tím bude pomoci lidem objednat si dopravu v dostatečném předstihu.

„Do budoucna by si lidé mohli objednat minibus, devítimístné vozidlo nebo někdy možná stačí jenom osobní automobil,' uvádí koordinátorka kraje Kateřina Suchánková. Díky tomuto návrhu se očekává lepší přístupnost dopravy obyvatelům žijícím v odlehlých částech Olomouckého kraje a také pokles nákladů na provoz. „Aplikace bude muset být k dispozici, protože dopravu nelze objednat ze dne na den. Objednávka musí být vytvořena nejméně jeden až dva dny předem, a aplikace pak pošle pokyn dispečinku, aby řidič s vozidlem byl připraven v určený čas,' dodává Suchánková.

O tomto novém konceptu budou tuto týden jednat koordinátoři s ministryní dopravy. Informace potvrzuje i mluvčí ministerstva dopravy Jan Jakovljevič, který uvedl, že by systém nazývaný „poptávková doprava' chtělo zahrnout do plánované novely o silniční dopravě. „Očekáváme, že návrh novely bude zaslán k meziresortnímu připomínkovému řízení na počátku května,' dodává Jakovljevič.

Vedení kraje plánuje zpracovat studii na toto téma, které bude řešeno na dubnovém zasedání zastupitelstva. Pokud bude projekt schválen a krajské úřady se rozhodnou k jeho provedení, první mikrobusy by mohly začít jezdit v kraji od roku 2028.

Chcete mít neustále k dispozici nejnovější informace (nejen) z vašeho kraje? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Měníme Olomouc

Hlavní zprávy