Výstavba Šantovka Tower opět zamítnuta

Soud znovu zamítl žalobu ombudsmana ohledně výstavby Šantovka Tower v Olomouci. Právní bitva pokračuje a aktuální rozhodnutí vytváří precedent pro budoucí pravomoci úřadů.


Soud opět odmítl žalobu ombudsmana ohledně Šantovky Tower v Olomouci. Olomoucký krajský soud znovu zamítl žalobu Úřadu veřejného ochránce práv proti územnímu rozhodnutí o výstavbě kontroverzní budovy Šantovka Tower. Tento nález je pokračování v příběhu, který zpozdil možnost žákosti investora o stavební povolení.

Právní bitva se táhne již řadu let poté, co Nejvyšší správní soud (NSS) zrušil předchozí verdikt, kterým krajský soud odmítl žalobu úřadu veřejného ochránce práv v březnu 2022. Krajský soud tehdy uvedl, že ombudsman nepředložil žádné důkazy o závažném veřejném zájmu. Nynější verdikt na tento závěr navazuje, což se setkalo s nesouhlasem ombudsmana Stanislava Křečka, který uvažuje o podání další kasační stížnosti.

Na straně projektu stojí skupina Redstone podnikatele Richarda Morávka. Projekt Šantovka Tower, budova vysoká sedmdesát čtyři metry, je jádrem dlouholeté debaty mezi městem a památkáři, kteří namítají, že by tato výstavba poškodila historické panorama města. Avšak Morávek a jeho tým namítají, že stavba nijak nezasáhne do historického charakteru města.

Bývalá ombudsmanka Anna Šabatová podala žalobu v roce 2019. Podle Šabatové město několikrát porušilo zákony při rozhodování o Šantovce Tower a umístění stavby bylo povoleno na základě nezákonných závazných stanovisek a v rozporu s územním plánem. Po těchto rozhodnutích mohl investor požádat o vydání stavebního povolení a zahájit výstavbu.

Podle ombudsmana Křečka měla radnice v roce 2010 uzavřít s investorem Šantovky Tower smlouvu o spolupráci, která by zahrnovala odpovědnost města za výsledek projektu, což bylo neobvyklé. Křeček však neudal jméno konkrétní osoby z městské správy, která by měla zájem na výsledku řízení a mohla ovlivnit úředníky.

Nyní se objevují otázky o precedentu, který toto rozhodnutí vytváří pro budoucí pravomoci státní správy a zpochybňování rozhodnutí soudu. Jak zdůraznil mluvčí Redstone, je nebezpečné, aby úřad veřejného ochránce práv mohl zpochybňovat rozhodnutí orgánů státní správy bez dostatečného zdůvodnění a důkazů.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Měníme Olomouc

Hlavní zprávy