Vzpomínková lavička pro Jana Zajíce

Zástupci Olomouckého kraje připomněli 55 let od smrti Jana Zajíce, který se upálil na protest proti sovětské okupaci. Jeho odkaz připomíná lavička v Šumperku, jež vznikla spoluprací studentky Veroniky Vaňkové a Střední škola řemesel.


Smrt Jana Zajíce, která oslovuje nejen jeho generaci, ale i generace novější, je upomínka na to, že za svobodu a demokracii se vyplatí bojovat. Přesně před 55 lety tento mladý muž podnikl nezapomenutelný krok, když se upálil na protest proti sovětské okupaci. Jeho odkaz dnes připomíná lavička, která se nachází v Šumperku před budovou místní průmyslové školy.

Významného slavnostního aktu, který projednává Janu Zajícovi hrdinský charakter, se zúčastnili zástupci Olomouckého kraje v čele s hejtmanem Josefem Suchánkem a jeho náměstky Janem Šafaříkem a Romanem Mackem. Stavba lavičky je výsledkem spolupráce mezi návrhářkou Veronikou Vaňkovou, studentkou Vyšší odborné školy a Střední průmyslové školy v Šumperku, a Střední škola řemesel, která se postarala o vlastní výrobu.

Tato vzpomínková lavička pojednává o nadčasových hodnotách, jež Jan Zajíc ukázal světu svým činem a které jsou základem naší společnosti. „Svoboda a demokracie jsou hodnoty, které si musíme vážit a které nemůžeme podmiňovat ani ohýbat. Je naší povinností bojovat proti zlu a stát na straně dobra,“ řekl Josef Suchánek, hejtman Olomouckého kraje.

Čin Jana Zajíce přináší i upomínku na to, že demokracie a svoboda nejsou pouhými pojmy, ale hodnotami, které nás všechny spojují. „Abychom nezapomněli na důležitý odkaz Jana Zajíce, je potřeba pamětní akce, které nám připomenou tyto klíčové hodnoty a dávají jim pravý smysl,“ dodal Aleš Jakubec, radní Olomouckého kraje pro oblast školství.

Jako součást tohoto příběhu, který je upomínkou na Jana Zajíce, je ve Vlastivědném muzeu v Šumperku k vidění výstava nazvaná Jan Zajíc (1950-1969). Expozice zahrnuje mimořádné předměty a dokumenty spojené se životem a smrtí Jana Zajíce, které jsou uloženy ve sbírkách muzea. Návštěvníci si mohou tuto výstavu prohlédnout až do 17. března 2024.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Měníme Olomouc

Hlavní zprávy