Zkoušení čistoty stlačeného vzduchu podle normy ISO 8573

Čistota stlačeného vzduchu je klíčová pro mnoho průmyslových aplikací, od potravinářství po farmaceutický průmysl. Norma ISO 8573 hraje zásadní roli ve stanovení standardů pro kvalitu stlačeného vzduchu. Tato norma poskytuje jasné směrnice pro měření a hodnocení různých kontaminantů ve stlačeném vzduchu.


Popis normy ISO 8573-1

ISO 8573-1 je základní částí série norem ISO 8573, která se zaměřuje na čistotu stlačeného vzduchu. Specifikuje kritéria pro obsah částic, vody a oleje ve stlačeném vzduchu. Norma rozděluje stlačený vzduch do různých tříd čistoty, každá s přísnými limity pro různé typy kontaminantů.

Navazující části normy ISO 8573

  • ISO 8573-2: Tato část normy se věnuje metodám detekce a měření aerosolů oleje ve vzduchu.
  • ISO 8573-3: Zabývá se měřením vlhkosti ve stlačeném vzduchu a stanovuje metody pro určení obsahu vodní páry.
  • ISO 8573-4: Se zaměřuje na měření pevných částic ve vzduchu a definuje metody pro jejich kvantifikaci.
  • Další části normy pokrývají další aspekty čistoty vzduchu, jako je přítomnost mikroorganismů, pachů a dalších kontaminantů.

Třídy čistoty 1-3

  • Třída 1: Nejvyšší standard čistoty. Limit pro velikost částic je nastaven na maximálně 0,1 mikronu, maximální obsah oleje je 0,01 mg/m3 a bod rosy při tlaku -70°C.
  • Třída 2: Mírně nižší standardy, ale stále velmi přísné. Například bod rosy je stanoven na -40°C.
  • Třída 3: Určena pro méně kritické aplikace. Povoluje větší velikost částic a vyšší obsah oleje ve vzduchu.

Specializovaná laboratoř na Olomoucku

Laboratoř Kvalifikace-Validace.cz na Olomoucku je specializována na zkoušky čistoty stlačeného vzduchu podle normy ISO 8573. Jejich akreditace a odbornost zajišťují, že výsledky testů jsou přesné a spolehlivé, což je klíčové pro průmysly, které vyžadují nejvyšší standardy čistoty vzduchu.

Čistota stlačeného vzduchu je kritickým faktorem v mnoha průmyslových a komerčních odvětvích. Kontaminace stlačeného vzduchu může vést k poškození vybavení, narušení výrobních procesů, snížení kvality produktů a v některých případech může představovat zdravotní rizika. Zde jsou klíčová odvětví, kde je čistota stlačeného vzduchu nezbytná:

  1. Farmaceutický průmysl: Ve výrobě léků je nutná vysoká úroveň čistoty, aby se zabránilo kontaminaci produktů. Stlačený vzduch se používá pro čisté provozní prostředí, pohon strojů a balení.

  2. Potravinářský a nápojový průmysl: Použití stlačeného vzduchu v potravinářství musí splňovat přísné hygienické normy, aby se zabránilo kontaminaci potravin. Stlačený vzduch se používá pro čištění, sušení, třídění, balení a další procesy.

  3. Elektronický průmysl: Výroba polovodičů a dalších elektronických komponent vyžaduje vysoce čisté prostředí, protože i malé částice mohou poškodit citlivé součásti. Čistý stlačený vzduch je nezbytný pro provoz čistých místností a pohon přesných nástrojů.

  4. Zdravotnictví a lékařské zařízení: Ve zdravotnictví se stlačený vzduch používá pro pohon lékařských nástrojů, dýchací přístroje a další kritické aplikace, kde je čistota vzduchu nezbytná pro pacientovu bezpečnost.

  5. Automobilový průmysl: Stlačený vzduch se používá v mnoha fázích výrobního procesu, včetně lakování, montáže a čištění. Kontaminace vzduchu může vést k vadám na povrchu vozidel nebo k poškození dílů.

  6. Chemický průmysl: V chemickém průmyslu je čistý stlačený vzduch používán pro řízení procesů, manipulaci s materiály a bezpečnostní systémy. Kontaminace může způsobit chemické reakce nebo poškodit zařízení.

  7. Stavebnictví a těžba: I v těchto odvětvích je důležitá kvalita stlačeného vzduchu, zejména pro pohon pneumatických nástrojů a strojů, kde může kontaminace způsobit mechanické poruchy nebo neefektivitu.

  8. Aeronautika a kosmonautika: V letectví a kosmonautice je nezbytná vysoká čistota stlačeného vzduchu pro pohon a údržbu letadel a vesmírných lodí, kde jakákoli kontaminace může mít vážné důsledky.

V každém z těchto odvětví hraje čistota stlačeného vzduchu klíčovou roli v zachování kvality, bezpečnosti a efektivity procesů.

Dodržování normy ISO 8573 je zásadní pro zajištění kvality a bezpečnosti ve všech průmyslových odvětvích, která využívají stlačený vzduch. Pravidelné testování a monitorování stlačeného vzduchu pomáhá zajistit, že výrobní procesy zůstanou efektivní a bezpečné.

komerční sdělení


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ARCHIV ZPRÁV
st 13.12.2023 10:33



0 +
 
Měníme Olomouc

Hlavní zprávy