Zlatá medaile Lukáše Krpálka z letošní olympiády je vystavena v Národním muzeu

Letošní olympijský vítěz v judu Lukáš Krpálek zapůjčil do Národního muzea svou zlatou medaili, kterou nyní mohou všichni příchozí obdivovat ve výstavě Olympijské Tokio.


Pokud chcete tento unikát spatřit na vlastní oči, s návštěvou byste rozhodně neměli otálet, protože k vidění zde bude jen do 3. října letošního roku.

Lukáš Krpálek zapůjčil svou letošní zlatou medaili z Tokia 2020 do výstavy Olympijské Tokio, kterou můžete zhlédnout v Historické budově Národního muzea. Výstavu připravilo u příležitosti letošních olympijských her Národní muzeum společně s Českým olympijským výborem a Vojenským historickým ústavem. Zaměřuje se především na trojici tokijských her: těch nekonaných v roce 1940, uskutečněných v roce 1964 i těch (poprvé v historii) posunutých Her XXXII. olympiády, které proběhly letos v létě. Výstava byla otevřena začátkem května letošního roku.

Medaile Lukáše Krpálka však není jediným cenným olympijským kovem, který je možné ve výstavě vidět. Nachází se zde také hned tři unikáty z XVIII. letních olympijských her v Tokiu z roku 1964. Konkrétně uvidíte bronzovou medaili veslaře Pavla Hofmanna, stříbrnou medaili atleta Ludvíka Daňka a zlatou medaili cyklisty Jiřího Dalera.

Prohlédnout si zde můžete kromě zmíněných medailí například gymnastické nářadí z konce třicátých let i současnosti. Porovnáte kolo zlatého dráhaře z Tokia 1964 Jiřího Dalera se současným špičkovým modelem. K vidění jsou i části originální osmiveslice z roku 1964, dobové sportovní oblečení i osobní předměty pamětníků her. Vystavena jsou také tři originální kimona, která Věře Čáslavské věnovali japonští fanoušci a jedno z nich dokonce císařská rodina. Nově byla do výstavy umístěna i letošní olympijská nástupová kolekce od návrhářky Zuzany Osako.

Muzejní komplex Národního muzea je otevřen každý den od 9.00 do 18.00. Veškeré aktuální informace naleznete na webových stránkách Národního muzea: www.nm.cz.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Měníme Olomouc

Hlavní zprávy