Důchodce přivezl odevzdat funkční granáty v autobuse

Důchodce přinesl do prostějovské policejní stanice igelitovou tašku se 22 cvičnými granáty, jedním ručním granátem a třecím zapalovačem, které našel během úklidu v domě, kde ležely 57 let. Muž cestoval s granáty v autobuse deka kilometrů z Němčic nad Hanou. Policie případ vyšetřuje jako nedovolené ozbrojování.


V pátek ráno vnesl důchodce do policejní stanice v Prostějově igelitovou tašku naplněnou granáty. Okamžitě po jeho příchodu byla munice bezpečně uložena mimo budovu a na místo byl zavolán pyrotechnik. Senior se do Prostějova vydal z jeho domova v Němčicích nad Hanou, čímž s granáty cestoval minimálně deset kilometrů.

„Senior dorazil autobusem, což nemá zatím žádný vliv na právní kvalifikaci. To, co se bude odehrávat dále, záleží na výsledcích pyrotechnického posudku. Stále vyšetřujeme tuto záležitost jako nedovolené ozbrojování,“ prohlásila policejní mluvčí Miluše Zajíčková.

Muž ve výslechu později uvedl, že granáty měl uložené v rodinném domě po několik desetiletí. Náhodně je objevil při úklidu a rozhodl se je předat policii pro bezpečné zničení. Senior také objasnil, jak se k munici dostal. „Před 57 lety jsem je vzal na vojně - samotný krádež je nyní promlčen“, dodala mluvčí.

Pyrotechnik potvrdil, že se jednalo o funkční výbušniny, konkrétně 22 cvičných granátů, jeden ruční granát a jeden třecí zapalovač do ručního granátu. Všechny tyto předměty byly předány odborníkovi k další likvidaci.

Policisté v souvislosti s touto událostí opět apelují na veřejnost, aby se k munici, nábojům, trhacím výbušninám a jiným pyrotechnickým předmětům, nebo k věcem, které mohou vypadat jako munice, nikdy nesahali, nesnažili se je přenášet nebo přepravovat. „Je nutné ponechat vše na svém místě, znemožnit přístup dalším osobám, nález ohlásit na bezplatnou linku 158 a počkat v bezpečné vzdálenosti na příjezd policie. Ti poté přezkoumají situaci a určí, zda je daný předmět nebezpečný, a pokud ano, povolají pyrotechniky, kteří munici většinou zajistí a převezou k odborné likvidaci. V některých případech může být munice zničena přímo na místě nálezu,“ uzavřela Zajíčková.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Měníme Olomouc

Hlavní zprávy