Andrův stadion - nová osvětlení na obzoru

Andrův stadion v Olomouci prochází rekonstrukcí osvětlení za 12 milionů korun, aby splňoval kritéria UEFA a mohl hostit mezinárodní utkání. Nová LED světla zajistí úspornější a jasnější osvětlení. Rekonstrukce začne v květnu a potrvá přibližně 40 dnů.


Andrův stadion v Olomouci zažije letos rekonstrukci svého osvětlení podle kritérií UEFA, která vyjde na 12 milionů korun. Modernizace by měla zajistit splnění mezinárodních požadavků a umožnit stadionu hostit soutěže UEFA, včetně mezistátních utkání.

Rekonstrukce se týká nejen typických světel, ale také osvětlení na střechách tribun. Nová LED světla budou umístěna na střeše západní tribuny, na střechu tribuny východní a také na stožárech na kratší straně hřiště. Inovace usnadní úspornější a jasnější záření nad hřištěm bez zbytečného plýtvání energií.

'Vedení Sigmy nás již dříve varovalo, že osvětlení je zastaralé a bez výměny by hrozilo, že by se na stadionu v budoucnu nemohla hrát mezinárodní utkání včetně soutěží UEFA,' uvedla náměstkyně primátora pro sport Miroslava Ferancová (ANO). Zastaralá světla by podle ní byla také problémem pro budoucí udržení prvoligové licence.

Olomoucký magistrát přidělil rekonstrukci stadionu poté, co soutěž o zhotovitele přišla na 11,5 milionů korun. Původní odhadovaná hodnota veřejné zakázky byla 14 milionů. Město plánuje zahájit rekonstrukci na konci května a dokončit ji během čtyřiceti dnů.

Rekonstrukce zahrnuje výměnu světel na stávajících stožárech, výškou 36 metrů a také na střeše západní tribuny. Navíc má být osazena nová ocelová konstrukce a světivost by se měla zvýšit přibližně o 15 až 20 procent. To by mělo vyhovět všem nezbytným požadavkům.

Kromě modernizace osvětlení má radnice v plánu letos na Andrův stadion nahradit i velkoplošnou LED obrazovku za zhruba 1,75 milionu korun. Stadion s kapacitou 12,5 tisíce diváků. V loňském roce se zde konaly klíčové zápasy české reprezentace, které přispěly k postupu na letošní evropský šampionát v Německu.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Měníme Olomouc

Hlavní zprávy