Antibiotika a bakterie: Výstava odhaluje tajemství mikrosvěta

Výstava v Šumperku odhaluje tajemství mikroorganismů a jejich vzájemný vztah s lidmi. Návštěvníci se dozví více o testování bakteriální rezistence na antibiotika, růstu bakterií v laboratoři a prevenci.


Podsvětí mikroorganismů obestírá mnoho tajemství, která mohou fascinovat a zároveň nás učit, jak lépe porozumět roli těchto neviditelných bytostí v našem životě. Velká většina z nich nám neškodí a některé nám dokonce přinášejí prospěch, avšak existují i takové bakterie, které mohou způsobovat vážná onemocnění. Bylo tomu tak po celou dobu našeho vývoje, až do objevu antibiotik, která tato onemocnění dokázala účinně potlačit. Dnes se však budoucnost této zázračné léčby stává nejistou, neboť hrozba rezistence bakterií roste. Co nás čeká dál a jak se proti tomu můžeme bránit?

Jestliže vás tato témata zajímají a rádi byste se dozvěděli více o testování bakteriální rezistence na antibiotika, o tom, jak vypadá růst bakterií v laboratoři a kdo je vlastně přirozeným producentem těchto léků, nenechte si ujít jedinečnou výstavu v Šumperku. Ta vás zavede přímo do záhadného světa mikroorganismů a jejich vzájemných vztahů s lidmi.

Výstava byla sestavena kolektivem Mikrobiologické laboratoře Nemocnice Šumperk a.s. ve spolupráci s odborníky z MAPO academy. Je určena pro laickou i odbornou veřejnost a srozumitelným způsobem přibližuje problematiku rezistence na antibiotika a její vliv na současnou a budoucí medicínu. Přednášky a laboratorní ukázky jsou doplněny o interaktivní prvky, které vám umožní vidět bakterie v jejich 'přirozeném prostředí' - tedy v Petriho misce, ve které se z neviditelných mikroorganismů stávají pozoruhodné kolonie barevných skvrn.

Jak správně rozpoznat zákeřné patogeny a jak fungují antibiotika na úrovni buňky? Jak se postupně vyvíjela léčba bakteriálních infekcí a jaké riziko představuje rezistence bakterií pro nás i pro budoucí generace? Na tyto otázky vám dá výstava odpovědi, stejně jako vám nabídne pohled na to, jak je možné bojovat proti rezistenci a jak se do ní aktivně zapojit.

Výstava potrvá od 2. dubna do 26. května 2024



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Měníme Olomouc

Hlavní zprávy