Hrušky a jablka nejhůře postiženy mrazem

Mrzlo naprosto po celém Česku. Na ovoci jsou to škody v řádech desítek procent. Nejhůře dopadly hrušky, kterých se ztráty pohybují v rozmezí 70 až 80 procent.


'Dva a půl až tři stupně pod nulou byly nízké teploty zaznamenané v úterý na mnoha místech v naší zemi a dle předběžných odhadů způsobily škody na jabloních v rozmezí třicet, až padesát procent,' podotkl Michal Horaček, šéf Pragerových sadů v Libinci na Šumpersku. Horaček dodal, že obzvláště postiženy byly odrůdy Jonagold, Rubín a Bohemia.

'U hrušek je situace ještě více tíživá. Předpokládáme ztráty v rozmezí sedmdesáti až osmdesáti procent,' uvedl Horaček. Ačkoli ovocné stromy mohou do určité míry zvládnout následky mrazu, očekává se, že sklizeň nebude dobrá. Horaček se obává, že 'I když některé stromy mohou částečně zvládnout tuto ránu, plody budou nakonec poškozené a deformované kvůli mrazu, což omezí jejich prodejnost na trhu.'

Ivan Neuman, vedoucí ovocných sadů společnosti Šovsko na Mohelnicku, odhaduje také zhruba padesát procent poškozených stromů, ačkoli jeho firma využívá k boji proti zimě stroje generující ochrannou vodní mlhu. 'Jedná se o jistý typ loterie. S takovými stroji jsme již jednou vyrazili, ale převládající vítr ztížil naše snahy o mírnění důsledků mrazu,' uvedl Neuman.

V noci na čtvrtek si zemědělci dopřáli noční mlžení v případě, že by mrzlo, i když to nebylo předpovězeno. 'Je to o pocitu. Musíte vyjet a začít mlžit při plus třech stupňích. Pokud mrzne, je již pozdě,' upozornil Neuman.

Také velcí producenti jahod, jako je Farma Mrázík situovaná u Bochoře na Přerovsku, zaznamenali značné ztráty. 'Zaznamenali jsme jednu noční mrazivou bouři s teplotami kolem minus tří stupňů. Zaměřili jsme se na ochranu části území, rosili jsme a zapálili malé oheňky pro vytvoření dýmu nad rostlinami. Podařilo se nám omezit škody na zhruba dvacet procent,' odhadl Jiří Mrázík.

Podle mluvčího Ministerstva zemědělství Vojtěcha Bílého je možné, že výrobci budou moci požádat o náhradu alespoň části škod. Očekává se, že ministerstvo uvolní 70 až 100 milionů korun na pokrytí škod způsobených mrazem po celém Česku. Jakou část této částky obdrží zemědělci na střední Moravě však zůstává nejisté.

Na druhou stranu, škodlivé počasí postihlo také oblast vinohradnictví. Oldřich Palička z Odrlic na Olomoucku odhaduje ztráty na téměř polovinu celkové výměry vinice. 'Nyní nám nezbývá nic jiného, než doufat, že některé odrůdy budou schopny znovu vyrašit. To by však mohlo ovlivnit dobu sklizně i výroby vína,' připustil Palička. Dodal, že odrůda Bianca, která je známa svou odolností, odolala nejlépe. Tu používá při výrobě cuvée - směsi vína z různých odrůd.

Zemědělská družstva jsou si vědoma negativního vlivu mrazu na cukrové třtiny, ovšem převažující část z nich se rozhodla pro stále vhodnější metody sezení cukrové třtiny. 'Škody na cukrové třtině jsou minimální,' oznámil hlavní agronom Zemědělského družstva Úsovsko na Olomoucku, Tomáš Račka.

Podobný názor vyjádřil také Jaroslav Navrátil z Zemědělského družstva Senice na Hané na Olomoucku. 'Bylo velmi lákavé využít neobvykle rychlý nástup jara. Naštěstí jsme vyčkali a zasetí proběhlo v obvyklé době. Škoda je jistě, ale nikoli plošná nebo zásadní,' uvedl.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Měníme Olomouc

Hlavní zprávy