Jaký bude osud Hanáckých kasáren?

Kraj a město zrušily své rozhodnutí o bezplatném převzetí Hanáckých kasáren v Olomouci a znovu otevřely možnost jejich prodeje. Opravy památkově chráněné budovy by vyžádaly obrovské náklady.


Krajské zastupitelstvo rozhodlo zrušit své předchozí usnesení o bezplatném převzetí Hanáckých kasáren v Olomouci, čímž se znovu otevřela cesta k jejich prodeji. Bezplatné převzetí těchto kasáren bylo původně zamýšleno pro vědu, kulturu a vzdělávání, zejména prostřednictvím Vlastivědného muzea a Archeologického centra Olomouc. Nyní však krajské zastupitelstvo svůj názor změnilo a prodej se zdá být opět jedinou realistickou možností.

Minulý rok se kraj nechal zpracovat stavebně-technický průzkum, který odhalil velmi špatný stav budovy a potřebu obrovských investic pro její opravu. Experti varovali i před nutností drahé izolace proti radonu, který v budově významně zvýšil náklady na provoz. Oprava této památkově chráněné budovy by si podle odhadů z roku 2020 vyžádala zhruba 815 milionů korun, avšak ceny prací a materiálů od té doby výrazně vzrostly.

Vzhledem k vysokým nákladům na opravu a provoz budovy by se tak její využití pro státní úřady a veřejně prospěšné organizace jevilo jako neefektivní a neekonomické. Proto se krajské zastupitelstvo rozhodlo zrušit své dřívější usnesení a podpořit prodej kasáren.

V minulosti již proběhly čtyři elektronické aukce na prodej kasáren, avšak bez úspěchu. V poslední aukci, která proběhla v roce 2022, byla minimální cena areálu snížena z 262 milionů korun na 249 milionů korun. Nyní bude tedy probíhat transparentní výběrové řízení, které by mělo najít konečného kupce pro tuto historickou budovu.

Hanácká kasárna fungovala jako vojenský areál po dobu 170 let, ale od roku 2013 stojí prázdná. Mají více než 2 000 metrů čtverečních kancelářských prostorů, které by se mohly stát domovem pro další právní subjekty a firmy. Bylo také uvažováno o přestěhování státních úřadů do těchto prostor, avšak takové řešení by bylo podle ministerstva obrany nákladnější než prodej a případná stavba nového administrativního sídla.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Měníme Olomouc

Hlavní zprávy