Katastrofální podmínky chovu koní u Velkých Losin

Týrání zvířat ve Šumpersku: veterinární inspektoři objevili nevyhovující podmínky chovu koní a odebrali chovatelce dvaadvacet koní. Policie prověřuje případ jako podezření z trestného činu týraní zvířat.


V krajním případě týrání zvířat u chovatelky ve Šumpersku byly koním odebrány dvaadvacet koní. Inspektoři krajské veterinární správy zjistili nevyhovující podmínky chovu koní na základě oznámení. Stav některých zvířat byl také zhoršený. Podle mluvčího Státní veterinární správy Petra Vorlíčka se proto obrátili na zástupce obce s rozšířenou působností, v tomto případě města Šumperk, aby vyhlásili kvůli podezření z týrání náhradní péči.

Po konzultaci se zástupci obce byl spuštěn proces náhradní péče a koně byli postupně převezeni na vhodná místa s podporou dobrovolníků. S chovatelkou bude následovat správní řízení.

Hasiči zasahovali o víkendu také u koní uvězněných v blátě. Na základě videa ochránců zvířat, které koluje po sociálních sítích, jim pomáhali traktorem vytahovat z bahna.

Policie Šumperska prověřuje případ a vede ho jako podezření z trestného činu týraní zvířat. „Prošetřovaná žena chovala ve Šumpersku celkem dvacet koní různého stáří a plemene na několika pozemcích od října do doby oznámení. Existuje podezření, že jim nezajistila důstojné životní podmínky, dostatečnou výživu a zdravotní péči. V důsledku toho mělo u šesti koní dojít ke zhoršení zdravotního stavu a podvýživě“, sdělila policejní mluvčí Miluše Zajícová.

Zjištění a zásah inspektorů krajské veterinární správy slouží jako varování ostatním chovatelům zvířat. Tento případ připomíná zásadní důležitost řádné péče a zodpovědného chovu zvířat. Správním orgánům a řádně prováděným kontrolám v oblasti týraní zvířat není možné uniknout.

Chovatelku ze Šumperska podezírají z týraní zvířat, odebrali jí dvacet koní. Její případ slouží jako příklad nejen pro ostatní chovatele, ale i pro veřejnost. Je důležité, aby se lidé stále více zajímali o problematiku týrání zvířat a podporovali práci kontrolních a záchranných složek.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Měníme Olomouc

Hlavní zprávy