Kraj podporuje dluhové poradenství: sociální služby získají 3 miliony Kč

Olomoucký kraj vyčlenil tři miliony korun na podporu dluhového poradenství. Dotace jsou určeny poskytovatelům sociálních služeb, kteří se věnují odbornému sociálnímu poradenství a terénním programům pro řešení dluhových problémů občanů. Podpora má posílit kapacity a kvalitu činnosti těchto organizací.


Kraj nově pomůže s řešením dluhů. O dotaci žádali poskytovatelé sociálních služeb - Příběh o tom, jak Olomoucký kraj podpoří dluhové poradny a pomůže občanům vyřešit jejich dluhovou zátěž

Je lední mrazivý den v lednu 2024, a v Olomouckém kraji se otevírá nová kapitola v dotační politice. Už dávno nejde jen o finance pro sportovní kluby, kulturní akce či na podporu drobných občanských spolků, ale také o něco, co by mohl některým z nás zachránit život: pomoc s vyřešením dluhů.

Tři milióny korun - tolik prostředků vyčlenil kraj na podporu dluhového poradenství. Možná se ptáte, proč by kraj měl řešit něco tak soukromého jako dluhy. Člověk by řekl, že ten, kdo si je udělal, by si je měl také splatit. A právě zde nastupuje nový pohled na to, jak fungují dluhové poradenství a kdo je jejich cílovou skupinou.

Naprosto nečekaně nejsou žadatelé o dotaci jednotlivci, obce či příspěvkové organizace, ale poskytovatelé sociálních služeb. Tito pracovníci se neúnavně věnují odbornému sociálnímu poradenství a terénním programům, kterým pomáhají občanům vyřešit jejich dluhové problémy, a díky krajské podpoře mohou posílit své řady a kvalitu své činnosti.

Nemusí jít přitom jen o exekuce, vyhazov nebo řešení situací, kdy lidé už prakticky ztratili naději na řešení dluhů. Jedná se o každodenní příběhy, kdy právní a odborné sociální poradenství mohou člověku v dluhové pasti doslova zachránit život a přinést jiskřičku naděje v nelehkém boji s dluhovou zátěží.

Agentura pro sociální začleňování dlouhodobě doporučovala kraji tuto podporu, a nyní se zdá, že se kola konečně rozjela správným směrem. Odborná pomoc je důležitá, někdy dokonce nezbytná – a finanční injekce na podporu dluhového poradenství ji může zajistit dostatečně kvalitně a dostupně pro ty, kdo ji opravdu potřebují.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
02.02.2024 16:21



0 +
 
Měníme Olomouc

Hlavní zprávy