Mladá lékařka přichází do Přovic

Přovickým na Olomoucku se podařilo najít mladou lékařku, která nahradí důchodce. Senátní novela má řešit nedostatek lékařů v regionech tím, že umožní rychleji zapojit doktory, kteří studovali mimo EU.


Ne všude mají s dostupností lékařské péče takové štěstí jako v Přovicích na Olomoucku, kde po dvou letech jednání nastoupí na jaře mladá lékařka. Pacienty převezme po doktorovi, který odchází do důchodu. Vyřešit kritický nedostatek lékařů napříč regionem má senátní novela, jež má otevřít dveře doktorům ze zemí mimo Unii a přispět k jejich rychlejšímu uvedení do praxe.

Více než polovina praktických lékařů pro děti a dorost v Česku je přes šedesát. Mezi nejstarší regiony patří Prostějovsko s průměrným věkem 63 let. V konicičski ordinaci u sebe mladou lékařku, bývalou obyvatelku Jeseníku, která se odstěhovala do Prahy kvůli škole. Teď po studiích by se ráda vrátila.

Nedostatek zubařů, pediatrů a dalších lékařů chce aktuálně řešit senátorská novela, jejímž cílem je rychleji zapojovat lékaře, kteří vystudovali mimo Evropskou unii. 

Návrh novelizace již byl zařazen na schůzi Poslanecké sněmovny, která jej již v lednu schválila, avšak s několika pozměňovacími návrhy. Světlá nová budoucnost čeká i lékaře v Hlubočkách na Olomoucku, kde obec poskytla zrekonstruovanou ordinaci a služební byt. Nejspíše od dubna budou i pacienti v Přovicích mít tento se starostou Radovanem Štěblem (nez.) dozvěděli náhodou.

Pro dostatečné pokrytí zdravotní péče v kraji chybí podle Všeobecné zdravotní pojišťovny dva zubaři, čtyři dětský lékaři a dva pro dospělé. Podle údajů zveřejněných VZP patří region k těm lépe obsazeným.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Měníme Olomouc

Hlavní zprávy