MPO vydalo krizové opatření, které umožní naplnění zásobníků na 80 procent

V návaznosti na aktuální vývoj na trhu s plynem vydalo Ministerstvo průmyslu a obchodu krizové opatření, které umožní naplnění tuzemských plynových zásobníků před příští zimou alespoň na 80 procent. Ve středu 27. dubna opatření odsouhlasila také vláda.


„Naplnění zásobníků na 80 procent nám před letošní zimou zajistí zásoby o objemu přibližně 2,8 miliard metrů krychlových plynu,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela. Kromě toho získá stát možnost částečně rozhodovat o tom, kdy bude takto naskladněný plyn uvolňován. „Takto naskladněný plyn díky tomuto opatření zůstane v tuzemských zásobnících po celou nadcházející zimu s kontrolními termíny v listopadu, v prosinci a v lednu,“ dodává ministr Síkela

Trh s plynem v České republice je plně liberalizován, stát tedy plyn nenakupuje. Nakupují ho většinou jednotliví obchodníci na západoevropských burzách či od západoevropských obchodníků.

„Postup obchodníků se proto řídí čistě tržními pravidly. A ti v současné době vysokých cen mají jen nízkou motivaci k nákupům. Letos je totiž letní cena vyšší než zimní, a proto obchodníci nemají důvody využívat služby uskladnění plynu, a mohou mít tendenci se spoléhat na to, že v zimě obstarají levnější plyn," popisuje náměstek pro energetiku René Neděla.

Základem navrhovaného mechanismu tak budou státní kompenzace případných rozdílů mezi vyšší letní a nižší zimní cenou.

V tuzemských zásobnících je k dnešku (29. dubna) přibližně 960 milionů metrů krychlových plynu, naplněny jsou tedy přibližně z jedné třetiny.

„V zásobnících je více než dvojnásobek plynu oproti loňskému roku a také dvakrát víc než k 1. dubnu tohoto roku. Tyto zásoby přibližně odpovídají loňské spotřebě za květen a červen,” říká ministr Síkela s tím, že chce vydaným opatřením zabránit případnému nedostatečnému zazásobování se před příští zimou, což by mohlo přinést značné ekonomické škody a Českou republiku mohlo vystavit vydíratelnosti ze strany Ruska.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Měníme Olomouc

Hlavní zprávy