Nájmy v Olomouci letí vzhůru, dosáhly 15 tisíc

Nájemné za standardní byt 2+kk v Olomouci vzrostlo meziročně o 15 % a pohybuje se mezi 13 až 15 tisíci korun kvůli nedostatečné výstavbě nájemních bytů. V Jeseníku se nájem zvýšil na 8 tisíc, zatímco v Prostějově zůstalo stabilní kolem 11 až 12 tisíc.


Čisté nájemné za standardní byt 2+kk v Olomouci se pohybuje mezi 13 až 15 tisíci korun. Tento trend potvrzují i další realitní kanceláře. Podle Jaroslava Vojty, ředitele olomoucké společnosti Vojta Reality, došlo meziročně k nárůstu nájemného o zhruba patnáct procent. „Přiznávám, že mě tento růst trochu překvapil,“ uvedl s dodatkem, že k růstu přispívá mimo jiné nedostatečná výstavba nájemních bytů, která neodpovídá poptávce.

Podobně je na tom i město Jeseník, kde se nájemné za dvoupokojový byt zvýšilo z 7 na 8 tisíc korun. „Je to způsobeno tím, že se zde téměř nestaví nájemní byty,” vysvětlil makléř Jesenické realitní Kamil Filgas.

Na opačném konci spektra je Prostějov, kde se částky nijak zásadně nezvýšily, uvedla makléřka tamní realitní kanceláře VNB Marie Vymazalová. Průměrná cena dvoupokojového bytu se pohybuje mezi 11 a 12 tisíci korun. „Nájemné je zde stabilní a pokud došlo k růstu, byl pouze v řádu pár procent. Poptávka ze strany zájemců není vysoká,” objasnila Vymazalová.

Přerov, třetí nejlidnatější město regionu, má nájemné nižší, s částkami za dvoupokojové byty kolem 9 až 10 tisíc korun. Absence výrazného růstu zatím neovlivnila ceny dramaticky, potvrzuje to Kateřina Zvonková, jednatelka tamní realitní kanceláře Galerie realit. Do budoucna však Přerov vnímá jako perspektivní lokalitu, zejména s ohledem na dokončení dálnice a nárůst pracovních příležitostí. Radnice proto plánuje vybudovat 80 nových bytů v bývalém hotelovém domě Strojař a další byty vzniknou také v přilehlých oblastech.

Olomoucký trh s nájemním bydlením zažívá velký rozdíl mezi městskými a soukromými byty. Nová sazba za pronájem běžného městského bytu je 132 korun za metr čtvereční, zatímco u komerčních objektů je průměr 224 korun, což představuje rozdíl 70 procent. Ve městě se navíc uskuteční historicky první dražba nájemního bydlení.

I přes neustálé zdražování je nájemní bydlení stále podstatně levnější než splátky hypotéky. Podle Asociace nájemního bydlení byla v prvním čtvrtletí průměrná měsíční splátka hypotéky zhruba 1,5krát vyšší než průměrné měsíční nájemné.


Vizovické Trnkobraní 2024

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Řemesko je OK

Hlavní zprávy

 

Hrady.cz - letní kulturní festival 2024