Olomouc bojuje proti vizuálnímu smogu

Olomouc podporuje kultivaci provozoven, reklam a předzahrádek ve městské památkové rezervaci. Přiděluje dotace až 30 tisíc Kč na označení provozovny a 100 tisíc Kč na úpravu předzahrádky. Příjem žádostí začíná 25. března a trvá do 31. srpna.


Stále více provozoven, jejich označení, reklamních poutačů i restauračních zahrádek by mohlo mít v centru města kultivovanější podobu. Od roku 2021 podporuje město úpravu vzhledu provozoven v městské památkové rezervaci (MPR) dotacemi pro majitele. Letos maximální částku navýšeno na 30 tisíc korun v případě označení provozovny a na 100 tisíc korun pro předzahrádky.

Kultivace veřejného prostoru a pokles vizuálního smogu v městské památkové rezervaci jsou stále aktuální témata. I když již se v posledních letech v některých ulicích v centru daří upravovat vzhled s respektem k místu, kde se nacházejí, stále je na čem pracovat.

Přěhledný návod, jak postupovat při úpravě nemovitosti, sestavil útvar hlavního architekta ve spolupráci s orgány památkové péče již před třemi lety. Doporučující dokument shrnuje zásady kvalitní praxe a vychází z aktuálních zkušeností dalších českých měst.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Měníme Olomouc

Hlavní zprávy