Olomouc likviduje komáří larvy v lesích pro ochranu obyvatel

Olomoucká radnice nasadila bakteriální prostředky k eliminaci komářích larev v Černovírském lese, ochranou obyvatel městských částí Černovír, Chválkovice, Pavlovičky a Týneček. Náklady na tuto preventivní akci činí 79 tisíc korun.


Ve snaze ochránit obyvatelstvo Olomouce před obtížnými komáry, městská radnice iniciativně nasadila bakteriální prostředky k eliminaci výskytu komářích larev v Černovírském lese. Toto opatření bude mít přímý dopad na obyvatele městských částí Černovír, Chválkovice, Pavlovičky a Týneček, uvedla mluvčí magistrátu Jana Doleželová.

Kajícné lesy v této oblasti Olomouce jsou každé jaro oblíbenou líhní komára. Letos jim podmínky pro vývoj larev vyhovují obzvláště. Odborníci proto nanášeli přípravek do tůní a lagun v Černovírském lese, které byly na jaře plné komářích larev. Doleželová dodala: 'Tento produkt je bezpečný a nemá žádný škodlivý účinek na ostatní živočichy. Náklady na tuto preventivní akci činí pro radnici 79 tisíc korun.'

Polohy v okolí Olomouce, které představují rizikové zóny, jsou pravidelně monitorovány odborníky. Ti jsou připraveni zasáhnout také v městských částích Chomoutov, Hejčín, Řepčín, Slavonín a Nemilany, pokud bude potřeba.

'Komáří oblasti' v lužních lesích kolem Olomouce jsou poměrně běžné. Nejnáročnější situace se tvoří na okrajové partie Litovle, která sousedí s lesy. V reakci na komáří nájezdy spojila Litovel síly s sousedními obcemi a nyní mají samosprávy ve společném fondu pro boj s přemnožením komárů několik set tisíc korun.

V rámci spolupráce s okolními obcemi se na řešení tohoto problému podílejí odborníci z Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Naposledy jaro instalovali v Litovelském Pomoraví senzory na monitorování populace komárů. Tato data poskytnou obecnímu procesu rozhodování vzdálený přehled a umožní určit, zda je potřebné aplikovat adeptní postřik na komáří larvy.

Pro Litovelské Pomoraví je vysoká aktivita komárů na začátku jara typická. Tato chráněná oblast rozsahu je umístěna podél řeky Moravy a místní rozsáhlé vodní a bažinaté ekosystémy jsou ideální pro líhnutí komárů. V posledních letech se dle odborníků riziko přemnožení komárů zvyšuje kvůli klimatickým změnám.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Měníme Olomouc

Hlavní zprávy