Policie vybírá o polovinu víc pokut

Navýšení pokut za dopravní přestupky v Olomouckém kraji zatím nevedlo k zlepšení chování řidičů, zejména v otázce rychlosti. Celkový počet pokut se téměř zdvojnásobil oproti loňsku, ale přestupky za nadměrnou rychlost rostou. Potřeba zodpovědnějšího přístupu řidičů k řízení vozidel je stále zřejmá.


Navýšení pokut za dopravní přestupky v lednu letošního roku zatím zjevně nevedlo k očekávanému zlepšení chování řidičů na silnicích v Olomouckém kraji. Podle nedávných statistik policie občané často nerespektují zákony, a jejich hlavním prohřeškem zůstává nadměrná rychlost.

Nedávná analýza policejních dat ukazuje, že celkový počet vybíraných pokut ve srovnání s loňským rokem vzrostl téměř na dvojnásobek, z 1,3 milionu korun na 2,9 milionu korun. Přesto se zdá, že tato zvýšená pokuta nemá zatím dostatečný efekt na změnu chování řidičů.

Podle policejních statistik patří překračování povolené rychlosti mezi nejčastější přestupky řidičů v Olomouckém kraji. Téměř polovina všech registrovaných dopravních přestupků je právě za rychlé ježdění. Navíc se jejich počet ve srovnání s loňskem dokonce ještě zvýšil - za překročení rychlostního limitu letos platí 1 050 řidičů, zatímco loni to bylo 967.

Ikdyž řada lidí doufala, že zvýšení pokut pomůže zlepšit situaci na silnicích, zatím se tento předpoklad nepotvrdil. Ačkoliv je v srážkách na silnicích větší počet lidí než v minulých letech, zlepšení není patrné. Policie zatím tento jev připisuje především nedostatečnému času, který řidiči potřebují na přizpůsobení se novým pravidlům.

Podle Miroslava Charouza, šéfa krajské pobočky BESIP, jsou zvýšené pokuty a přísnější regulace na jednu stranu pozitivní a vedou k tomu, že řidiči začnou uvažovat o následcích svého chování. Například pokuta za jízdu na červenou světlu již nebude za čtyři body, ale za šest. Díky tomu nebude možné body za rok odmazat.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Měníme Olomouc

Hlavní zprávy