Potraviny v ČR zlevňují, sousední země zdražují

Potraviny v České republice zlevňují, ceny poklesly o 4,8 %. Ceny zemědělských výrobců klesly meziročně o 19,8 %, což naznačuje pokračující trend zlevňování. Úrokové sazby by mohly oživit české stavebnictví.


Potraviny v České republice zlevňují: Nová data ukazují pokles cen o 4,8 %, zatímco v okolních zemích ceny rostou. Podle údajů Eurostatu došlo v lednu 2024 k poklesu cen potravin v České republice o 4,8 procenta. Naopak ceny potravin u všech našich sousedních zemí vzrostly. Nová data o vývoji cen zemědělských výrobců navíc naznačují, že by zlevňování některých druhů potravin mělo pokračovat i v následujících měsících,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Ceny zemědělských výrobců se v lednu 2024 meziročně snížily o 19,8 procenta. V rostlinné výrobě ceny klesly dokonce o 25,3 procenta, když se výrazně snížily ceny olejnin a obilovin. V živočišné výrobě se ceny v lednu 2024 meziročně snížily o 12,9 procenta. Výrazně klesaly především ceny vajec a mléka.

V lednu 2024 došlo k meziročnímu poklesu cen průmyslových výrobců o 1,8 procenta. K poslednímu předchozímu meziročnímu snížení cen přitom došlo v listopadu 2020. K poklesu cen došlo především u základních kovů, potravinářských výrobků, chemických látek, dřeva a papíru.

Ceny stavebních prací v lednu 2024 meziročně vzrostly o 2,0 procenta. Ceny materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví vykázaly mírný pokles o 1,1 procenta. Lze očekávat, že postupné snižování úrokových sazeb povede k vyššímu zájmu lidí o hypoteční úvěry, což pomůže oživit české stavebnictví.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Měníme Olomouc

Hlavní zprávy